• İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

15. Edebiyat Ödülleri sahiplerini buldu

15. Edebiyat Ödülleri sahiplerini buldu
Bursa Büyük Şehir Belediyesi’nin düzenlediği 15. Edebiyat Günleri ödül töreniyle sona erdi. Araştırma dalında İsmail Hakkı Bursevi ödülü gazetemiz yazarı D. Mehmet Doğan’a, roman dalında Ahmet Hamdi Tanpınar Ödülü yazar Cihan Aktaş’a verildi.

BUR­SA Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si­’nin dü­zen­len­di­ği ve bu yıl “Or­ta Do­ğu­’yu yaz­ma­k” te­ma­sıy­la Bur­sa­lı oku­yu­cu­la­rı üç gün bo­yun­ca ede­bi­yat­çı­lar­la bu­luş­tu­ran 15. Ede­bi­yat Gün­le­ri ödül tö­re­ni ile so­na er­di. Et­kin­lik kap­sa­mın­da araş­tır­ma da­lın­da İs­ma­il Hak­kı Bur­se­vi Ödü­lü ga­ze­te­miz ya­za­rı D. Meh­met Do­ğa­n’­a, Şi­ir Da­lın­da Âşık Yu­nus Ödü­lü şa­ir Mus­ta­fa Öz­çe­li­k’­e, şi­ir da­lın­da Sü­ley­man Çe­le­bi Ödü­lü şa­ir Ali Gün­va­r’­a ve ro­man da­lın­da Ah­met Ham­di Tan­pı­nar Ödü­lü ya­zar Ci­han Ak­ta­ş’­a ve­ril­di.

Tür­ki­ye­’de ede­bi­yat ve dü­şün­ce or­ta­mı­na ta­ze bir açı­lım ge­tir­mek ve kül­tür dün­ya­sı­na ye­ni so­luk­lar ka­zan­dır­mak ama­cıy­la dü­zen­le­nen “15. Ede­bi­yat Gün­le­ri­” 7-9 Ma­yıs ta­rih­le­ri ara­sın­da Bur­sa­’da ger­çek­leş­ti. Bu yıl­ki onur ko­nu­ğu­nun, Fi­lis­tin böl­ge­si­nin de­mog­ra­fik ya­pı­sı ko­nu­la­rın­da ya­zı­lar ka­le­me alan Ame­ri­ka­lı aka­de­mis­yen Prof. Dr. Nor­man Fin­kels­te­in’­in ol­du­ğu Ede­bi­yat Gün­le­ri­’n­de üç gün bo­yun­ca 14 fark­lı il­den ya­zar, aka­de­mis­yen ve şa­ir­ler Bur­sa­’nın muh­te­lif me­kân­la­rın­da dü­zen­le­nen otu­rum­la­ra ve şi­ir din­le­ti­le­ri­ne ka­tıl­dı­lar. Üç gün bo­yun­ca ger­çek­le­şen ve gü­nü­mü­zün de­ğer­li ya­zar­la­rı­nın ve araş­tır­ma­cı­la­rı­nın ko­nuş­ma­cı ola­rak ka­tıl­dı­ğı Meh­met Aki­f’­e Say­gı Otu­ru­mu, Ni­zar Kab­ba­ni Say­gı Otu­ru­mu, Nu­ri Pak­dil Say­gı Otu­ru­mu ve Mu­ham­med İk­bal Say­gı Otu­ru­mu baş­lık­la­rıy­la dü­zen­le­nen otu­rum­lar­da, Or­ta­do­ğu­’nun me­se­le­le­ri­ni şi­ir­le­rin­de dil­len­di­ren İs­lam coğ­raf­ya­sı şa­ir­le­ri­ne ve­fa gös­te­ril­di.

D. Mehmet Doğan: İnşaallah hayırla yâd ediliriz

MEHMET Akif’e Saygı Oturumu”nda konuşmacı olarak katılan ve “Ortadoğu’nun Türkçesi” başlıklı bir tebliğ sunan gazetemiz yazarı D. Mehmet Doğan, programa dair izlenimlerini  “Bursa edebiyat günleri”, geciken baharı yaşattı bize adeta. Çok sayıda yazar, şair, ilim ve fikir adamı bu vesile ile bir araya geldi. İslâm coğrafyasının edebiyatı, sanatı, tarihi…. En çok da bitmez tükenmez hüznü ve kederi “Ortadoğuyu yazmak” temasının gereği olarak orada idi. Bursa Büyükşehir Belediyesi birkaç yıldır ara verdiği bu faaliyeti yeniden başlatmakla çok hayırlı bir iş yaptı. Darısı kültürden, sanattan nasibini almamış, fakat adı “büyükşehir” olan belediyelere, bilhassa da Ankara’ya.” sözleriyle değerlendirdi. Şölen kapsamında geçmiş Bursalı büyük yazarlar adına ödüller verilmesinden memnuniyet duyduğunu ifade eden yazarımız Doğan; “Kültürümüzün, edebiyatımızın geçmişi ile bugünü birlikte yâd edildi. Bizim için de 17. asrın önemli şahsiyeti, âlim ve mutasavvıf İsmail Hakkı Bursevî ödülünü lâyık görmüşler, sağ olsunlar. Onun Ruhulbeyan isimli tefsiri tefsir edebiyatımızın önemli köşe taşlarındandır. İnşaallah bizde onun sayesinde hayırla yâd ediliriz” dedi.

Cihan Aktaş: Romanlarım “okurluk borcum”

Roman dalında Ahmet Hamdi Tanpınar Ödülü’nü alan yazar Cihan Aktaş büyük romancı Ahmet Hamdi Tanpınar Ödülü’nü almaktan onur duyduğunu belirterek; “Roman, henüz ilerlemeye çalıştığım bir alan. Büyük bir kurgu; bir adanma, inziva kabulü ve yazma sebeplerine yönelik büyük bir inanç gerektiriyor. Gündelik yazı mesaisinin içinde roman çalıştığım saatler beni en çok içine çeken bölümü teşkil ediyor. Çocukluğumun ve ilk gençlik yıllarımın mutluluk ve öğrenme kaynaklarından biri olan okuma saatlerindeki güzel duyguyu yaşatmayı borçluyum okurlarıma. Bu ödül, yazma tutkumda bir payı olan “okurluk borcu”nu hatırlattı bana yine. 2008 yılında Tanpınar Roman Ödülü Jüri üyesi olarak gittiğim Bursa’da böyle bir ödüle layık bulunmak ayrıca değerli. Bursa Edebiyat Günleri’ne romanlarıma yönelik ilgileri için çok teşekkür ediyorum.” sözleriyle duygularını paylaştı.

Vahdet

Bu haber toplam 841 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim