• İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

15 Temmuz ve Darbeye Direnen Kalemler

15 Temmuz ve Darbeye Direnen Kalemler
2 Aralık Cuma günü saat 19.00’da yapılacak olan lansman toplantısına eserde yazısı bulunan yazarların yanı sıra 15 Temmuz gazileri ve şehit yakınları da katılacak. Toplantıda söz konusu eser, ücretsiz olarak dağıtılacak.

Bahçelievler Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi'nin işbirliğiyle hazırlanan "Darbeye Direnen Kalemler" kitabında, Türkiye'nin önde gelen 50 yazarı, 15 Temmuz ve sonrasında yaşadıklarını kaleme aldı.

Kimi Erol Göka gibi evinde yeni kitabının düzeltmelerini yaparken, kimi Özcan Ünlü gibi arabasıyla Atatürk Havalimanı yakınından geçerken, kimi Mustafa Canbey gibi konferans için gittiği Ağrı'da bir otel odasında, kimi Mehmet Kurtoğlu gibi Urfa'dan Ankara'ya doğru yol alan şehirlerarası otobüste, kimi Ahmet Yenilmez gibi TRT Arı Stüdyoları'ndaki ödül töreninde darbe girişimine yakalanan 50 yazar, 1000 yazarın imza attığı 15 Temmuz Şahitlik Bildirisini kalıcı bir esere dönüştürmek için Darbeye Direnen Kalemler adlı kitapta kendi 15 Temmuzlarını ve sonrasındaki Demokrasi Nöbetlerini anlattılar.

Şahitlik Bildirisi'nden Darbeye Direnen Kalemler'e…

Anadolu Ajansı'nın 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili tüm dünyaya geçtiği sembolleşmiş fotoğraflarına da yer verilen kitapta, yazarların 27 Mayıs, 12 Eylül ve 28 Şubat darbeleriyle ilgili anıları da yer alıyor. Bahçelievler Belediyesi yayınlarından çıkan kitapta, 15 Temmuz şehit ve gazilerine adanmış çok sayıda yazı da bulunuyor.

15 Temmuz darbe girişiminin ve o gece yaşananların gelecek nesillere aktarılmasının hem bir vatandaşlık sorumluluğu, hem de bir yerel yönetimler görevi olduğunu belirten Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu, "Darbeye Direnen Kalemler" kitabıyla demokrasi tarihine altın harflerle yazılacak bir direnişi kalıcı bir esere dönüştürmeyi amaçladıklarını söyledi.

15 Temmuz'dan kısa bir süre sonra bin yazarın imzasıyla "Şahitlik Bildirisi" yayınladıklarını hatırlatan Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı, "Bu şahitliğin tarihe geçmesi, kayıtlara girmesi niyetiyle ve gelecek nesillerin bugünleri derli toplu okuması açısından elli yazarımızın yazısını kitaplaştırma kararı alarak şahitliğimizi ebedileştirmek istedik. Bu kitap bu amaçla hazırlanıp, okuyucularımıza sunulmuştur" sözleriyle kitabın hikayesini anlattı.

Şehitlerin ve gazilerin öyküleri…

Sibel Eraslan, Genelkurmay önünde şehit olan Ankara Hukuk Fakültesi öğrencisi Yasin Naci Ağaroğlu'nun hikayesini "Bir Yasin kalktı yerlerden göklere 15 Temmuz'da" başlıklı yazısında anlatırken, Cihan Aktaş, "Köprüye koşan kadınlar" başlıklı yazısında manşetlere kamyonetiyle personel taşıyıcı olarak geçen 15 Temmuz'un simge kadınlarından Şerife Boz'un öyküsünü kaleme alıyor.

Adem Özköse'nin "Bir Halil Destanı" başlığıyla şehit Halil Kantarcı'nın darbecilere direnişini anlattığı kitapta şair Özcan Ünlü ise şehit gazeteci Mustafa Canbaz'ın son anlarını okurlarla aktarıyor.

Sadece kelimeleriyle değil, bedenleriyle de direnen yazarların 15 Temmuz gecesine dair kişisel hikayelerinin de yer aldığı kitapta, İsmail Kılıçarslan'ın üzerinden tank geçen arabasının "gazi" unvanını nasıl aldığı da aktarılıyor.

2 Aralık Cuma günü saat 19.00’da yapılacak olan lansman toplantısına eserde yazısı bulunan yazarların yanı sıra 15 Temmuz gazileri ve şehit yakınları da katılacak. Toplantıda söz konusu eser, ücretsiz olarak dağıtılacak.

Bu haber toplam 1966 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim