• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

“150 yıllık öykü”nün yapımcısı Hazman; “İzmir Karataş birlikte yaşama ruhunu veren örnektir”

“150 yıllık  öykü”nün yapımcısı Hazman; “İzmir Karataş birlikte yaşama ruhunu veren örnektir”
Türkiye Yazarlar Birliği İzmir şubesinde 15 Ekim cumartesi günü Hazman, “İzmir’den Karataş ve Karantina semtine bakış” belgeseli hakkında bilgiler verdi.

Osmanlıda mahallenin oluşumunda etnik yapının öne çıktığına dikkat çeken Hazman; “Osmanlının mahalle yapısında Karataş örneği önemli bir değişimin başlangıcını oluşturur. Bu mahalle ilk defa İzmir’de farklı etnik unsurlar bir arada kardeşçe yaşama iradesi gösterir. Burada çan, hazan ve ezan sesi adeta birbirine karışır” dedi.

Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Levent Ertekin tarafından oldukça ilginç bir biyografisiyle dinleyicilere tanıtılan araştırmacı-yazar Abdülkadir Hazman’nın kültür sohbeti katılımcıların oldukça ilginç sorularına verdiği cevaplarla tamamlanırken günün anısına yazara katılım belgesi verildi.

 

Levent ERTEKİN/İzmir

Türkiye Yazarlar Birliği İzmir şubesinde konuşan araştırmacı–yazar Abdülkadir Hazman, İzmir’in kültürel dokusunu oluşturan Karataş semti için hazırladığı belgesel üzerine konuştu.

Türkiye Yazarlar Birliği İzmir şubesinin bu haftaki cumartesi sohbetleri kapsamında “İzmir’den Karataş ve Karantina semtine bakış” belgeseli çalışmalarını tamamladığını belirten Hazman çocukluk yıllarının da geçtiği Karataş semtinin 150 yıllık tarihine ışık tutacak bilgi ve belgeleri İzmirli Yazarlar Birliği üyeleriyle paylaştı.

İzmir şehrine sevdalı olduğunu bu sevdayı ödemek için yıllardır şehirle ilgili araştırmalar ve yazılar yazdığını şehrin derdiyle dertlendiğini kaydeden Hazman; “Sevdalandığımız bu kentin tarihine kültürüne çizikler atmaya ve soluk aldığım her an bu çizikler devam edecek. Karataş dendi mi benim için akan sular donar. Uzun uğraşlar sonucunda eğitim müzesinin kurtulmasına bir katkımız olduysa kendimi bahtiyar sayarken kimseciklerin bilmediği Karataş köprüsünü, Yanık kiliseyi ortaya çıkartmak ayrı bir mutluluk olsa gerek. Şimdilerde Değirmendağı-Karataş-Karantinayı anlatan “150 yılın öyküsü” filmini tamamlamanın huzuru içindeyim” dedi.

Osmanlıda mahallenin oluşumunda etnik yapının öne çıktığını ancak İzmir’de protip bir farklı uygulamanın olduğuna dikkat çeken Hazman; “ Osmanlının mahalle yapısında Karataş örneği önemli bir değişimin başlangıcını oluşturur. Bu mahalle ilk defa İzmir’de farklı etnik unsurlar bir arada kardeşçe yaşama iradesi gösterir. Burada çan, hazan ve ezan sesi adeta birbirine karışır. Ulus kavramı bir ve beraber yaşamak, aynı kaderi paylaşmak Karataş’da hayata geçirilir” dedi.

İzmir de farklı etnik yapının bir araya gelişinde başlangıçta yöneticileri ürküttüğünü ifade eden Hazman;”Devlet adamları farklı etnik yapının bir araya gelip yaşamaya başlamasında başlangıçta adli olayların çok olacağını tahmin ederek korkmuşlardır. Ama hoşgörünün, sevginin yaşanması Karataş’ın İzmir’de bir ilki gerçekleştirmesine sebep olmuştur. Karataş örneği bu yönüyle farklı unsurların dostça yaşadığı bir açılımı ifade eder. Bu yönüyle semt, dostluğun, hoşgörünün, sevginin beşiği olmuştur” şeklinde konuştu.

Karataş semtinin 150 yıllık kuruluş serencamına ışık tutan Hazman, Bahribaba parkından Karataş’a  kadar olan bölgenin İzmir şehrinin taş ihtiyacının karşılandığı iki önemli taş ocağıyla, coğrafik ulaşılması güç topografik  yapısı dolayısıyla  yerleşime geç açıldığını kaydederek “ şehrin yapılanmasında Konak-Alsancak ticaret merkez olduğu için üst düzey ticaretle meşgul olanların yerleşim birimi. Daha alt seviyedeki tüccarlar ile şehrin iç noktalarında yer alıyor. Ancak zamanla iş yerlerine uzaklığı dolayısıyla daha yakın bir yer aranırken iç bölgedeki bu tüccarlar her ne kadar arazi biraz yerleşime müsait olmasa da deniz kenarı olması dolayısıyla tüm olumsuzluklara karşılık Yahudi, Ermeni ve Rum tüccarlar önce daha sonrada Müslüman tüccarlar tarafından Karataş’a yerleşimler oluyor. Bu dönemde Levantenler Alsancak Konak aksında yer alırken Müslümanlar namazgâh-Kadifekale bölgesindedirler.

            “Karataş Yahudi, Rum, Ermeni ve Müslüman’ın yani dört etnik yapının özümsediği bir semt olarak günümüze kadar bu yapısını koruyarak gelmiştir.

            “Aslında Karataş’ta yaşanan 150 yıllık tarih bize birlikte yaşamanın en güzel örneklerini gösterir. Burası bize bugün ihtiyacımız olan birlik ruhunu gösterir” dedi.

14720466_10154591587780699_1831168487277934380_n.jpg14606453_10154591575585699_662743810893923557_n.jpg

Bu haber toplam 2517 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim