• İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C

19 kadîm Müslüman şehri bu kitapta

19 kadîm Müslüman şehri bu kitapta
Mehmet Raşit Küçükkürtül’ün özenle seçip aynı özenle bizlere anıttığı 19 Müslüman şehir, Mostar etiketiyle 'Kubbelerin Gölgesinde İslam Şehirleri' adıyla okurlara sunuldu. İsmail Demirel yazdı.

Mehmet Raşit Küçükkürtül’ün yazdığı kitap Kubbelerin Gölgesinde İslam Şehirleri adlıSemerkand Yayın Grubu üyesi olan Mostar Yayınları tarafından neşredildi. Küçük boy resim defteri ebadında basılan eser, 288 sayfadan oluşuyor.

On dokuz güzel şehir

Küçükkürtül’ün hazırladığı eserde sırasıyla Medine, Mekke, Şam, Halep, Basra, Kufe, Kudüs, Kahire, Tebriz, Isfahan, Buhara, Semerkand, Kurtuba, Bağdat, Hive, Delhi, Konya veİstanbul’u ziyaret ediyoruz.

Küçükkürtül’ün Önsöz’de belirttiği üzere, toplam on dokuz şehrin anlatıldığı eser, bir tarih kitabı ya da bir gezi rehberi değil. Eser, kitapta yer alan on dokuz şehrin nasıl İslam olduğunu, İslam dünyası için ne ifade ettiğini ve İslam hakimiyetinden günümüze gelinceye kadar ne gibi evreler geçirdiğini anlatıyor. Elbette İslam öğretisi sadece kitaptaki yazarın seçtiği on dokuz şehre ulaşmadı. Nice şehirler var adını sayamayacağımız. Takdir edilir ki, Küçükkürtül’ün bu şehirlerin hepsini anlatma imkanı olamaz bir kitaplık hacimde. Yazar, İslam şehirlerinden önemli gördüğü on dokuzunu seçmiş. Yazarın seçtiği bu şehirlerin ortak özellikleri ya bir devlete başkentlik yapmaları ya İslam kültür ve sanat tarihi için önemli bir mevkide bulunmaları yada İslam’ın fetih anlayışının önemli bir yerinde durmalarıdır.

Kitabın takip ettiği seyir 

Yazarın şehirleri incelerken takip ettiği usule dair bir iki söz söyleyerek, kitabı okuyucular gözünde somutlaştırmış, ete kemiğe büründürmüş olalım. Her bir şehir için kısa bir tanımlama kullanılarak o şehrin İslam için, İslam tarihi için ne mana ifade ettiği anılmış. Şehirler için Küçükkürtül’ün seçtiği ifadeleri sıralayarak, kitabın bakış açısnı da yansıtmış olalım:

Medine, Kur’an-ı Kerim’le fethedilmiş Hicret Yurdu;Mekke, şehirlerin anası; Şam, Hicaz’ın solundaki şehir; Halep, kervanlar durağı; Basra, ilim ve cihad şehri; Kufe, siyasi muhalefetin merkezi; Kudüs,Müslümanların ilk kıblesi; Kahire, Afrika’ya açılan kapı; Tebriz, kavimler geçidi; İsfahan, dünyanın yarısı; Buhara, alimler ve arifler şehri; Semerkand,Asya’nın merkezinde bir cennet bahçesi; Kurtuba,Endülüs’ün yıldızı; Bağdat, beş asırlık hilafet merkezi; Kaşgar, Karahan ülkesinin başşehri; Hive,Harizm ülkesinin başşehri; Delhi, Hindistan’ın kapısı;Konya, Selçuklu şehri, İstanbul; Peygamberimizin işaret ettiği şehir...

Şehirlere ayrılmış ilk ve son sayfalarda şehrin genel bir görüntüsünü yansıtan birer fotoğrafa yer verilmiş. Ardından şehrin tarih sahnesine nasıl çıktığı ve nasıl İslam’la müşerref olduğu anlatılmış. Şehre kubbe olmuş camiler ve tarihi eserler tanıtılmış, o kubbeler altında İslam için canla başla, kalem ve kılıçla cihad ederek çabalayanların hayat hikayelerine değinilmiş ve son olarak da günümüze değin uzanan bir şerit üzerinde şehrin kronolojisi tutulmuş.

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/21143/19-kadm-musluman-sehri-bu-kitapta.html

Bu haber toplam 2581 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim