• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

1979’da Tatlıses’i Erzurum’a konsere götüren sağcı dernek

1979’da Tatlıses’i Erzurum’a konsere götüren sağcı dernek
1970’lerde Ankara’da kurulan Töre Müzik Folklar Eğitim Derneği Türk sağı adına ortaya konan kültürel ve sanatsal verimi bir anlamda tek başına temsil eden kurum olarak yeniden hatırlanmalı. Selçuk Küpçük yazdı.

Sanat ve politika ilişkisinin özellikle iç içe geçtiği 1970’li yıllarda Türkiye’nin hem sol hem sağ mahfillerinin, örneğini başka hiçbir on yılda göremeyeceğimiz kadar ideolojik verim ortaya koyduğunu söylemek mümkün. Yabancı müziklere Türkçe söz yazarak pop müzik tarihimiz açısından bir istasyon biçiminde ele alabileceğimiz aranjmanlar dönemine “yerli” bir tepkiolarak doğan Anadolu pop formunun özellikle 70’lerin ikinci yarısından itibaren giderek politik bir dile evrildiğini ve hatta Anadolu rock türünün bütünüyle böylesi bir söylemi üstlendiğini görürüz. Edebiyat dergilerinden, ozanların türkülerine, sinemadan tiyatroya kadar sanatsal verimin hemen her alanında yoğun bir politizasyona maruz kalınan yıllardır 70’ler. Kuşkusuz bunun gerekçeleri de var. Her şeyden evvel sokağa taşan politik enerjinin neticesinde çatışmaların yaşandığı ve 1977-78’den itibaren hemen her gün sağ ve solu ile ülke çocuklarının birbirlerini acımasızca katletmesinin öyküsüne tanık olunan bu zaman dilimi ağıtların yakıldığı yıllarıdır da denilebilir. Müzik, şiir, sinema bu ağıtları tarihe not düşer. Dolayısı ile bir açıdan hüzünlü bir tarih vardır karşımızda.

Sağın bütüncül bir estetik teorisinin bulunmadığını belirtmek gerekli

Sanatsal üretimlerin araçsallaştırılarak estetik niteliklerinden çok ideolojik içeriğinin öne alındığı bu yıllarda sol bütün bu üretimlerini sosyalist gerçekçi teorinin üzerine inşa edip, ağırlıklı biçimde Sovyetler Birliği’ni örnek alırken, sağın bütüncül bir estetik teorisinin bulunmadığını belirtmek gerekli. Yücel Çakmaklı üzerinden birbiri ile ilişkili biçimde ele alabileceğimiz Milli sinema ve ülkücü sinema arayışları belki o yıllar açısından “neler yapabiliriz?” sorusuna yönelik naif cevaplar biçiminde değerlendirilebilir. Daha ötesi yok.

1970’lerde Ankara’da kurulan Töre Müzik Folklar Eğitim Derneği Türk sağı adına ortaya konan kültürel ve sanatsal verimi bir anlamda tek başına temsil eden kurum olarak yeniden hatırlanmalı. 1970’lerin özellikle ikinci yarısı faal biçimde birbirinden farklı sanatsal alanlarda etkinlikler ortaya koyan TÖMFED’in o yıllarda başkanlığını yapan isimlerden Muzaffer Şenduran Hoca ile geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiğim söyleşi üzerinden, unutulup giden bu önemli kuruluşu yeniden hatırlatmak istedim (Söyleşi Yarın dergisinin Şubat/Mart 2018/ 4.sayısında yayınlandı).

Devamı: https://www.dunyabizim.com/muzik/1979da-tatlisesi-erzuruma-konsere-goturen-sagci-dernek-h31645.html

Bu haber toplam 703 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim