• İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C

"2. Felsefe Şurası" başladı

"2. Felsefe Şurası" başladı
ANKARA (AA) - Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Dr. Mehmet Doğan,

"Felsefesiz bir millet olmaz ama dilsiz de bir felsefe olmaz. Türkiye maalesef dil konusunda ciddi sıkıntılar yaşadı. Kelimen yoksa cümlen, cümlen yoksa kendine mahsus bir fikrin de olmaz. Dilde derinleşmeden felsefe yapılamaz." dedi.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ), Türkiye Yazarlar Birliği ve Türk Felsefe Derneği iş birliğinde "Düşünce Geleneğimiz ve Günümüz Sosyal Bilimleri" başlığıyla 2'ncisi düzenlenen "Felsefe Şurası", AYBÜ'nün Esenboğa Külliyesi'nde başladı.

Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Doğan, burada yaptığı konuşmada, bugün Türkiye'de 60'tan fazla üniversitede felsefe bölümü bulunduğunu ve görevi başında 100'den fazla felsefe profesörü olduğunu anlattı.

Dr. Doğan, bu açıdan felsefe alanında ciddi bir birikim bulunduğuna işaret ederek, "Felsefesiz bir millet olmaz ama dilsiz de bir felsefe olmaz. Türkiye maalesef dil konusunda ciddi sıkıntılar yaşadı. Kelimen yoksa cümlen, cümlen yoksa kendine mahsus bir fikrin de olmaz. Dilde derinleşmeden felsefe yapılamaz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Terminolojimiz olmazsa kendi felsefemiz de olmaz"

Felsefe dili kurma çalışmalarının 20'nci yüzyılın başında başladığını aktaran Mehmet Doğan, şöyle konuştu:

"Dün de galiba yıl dönümüydü, Türkiye harf inkilabı, sonra da dil devrimini yaşadı. Bu zihnimize ciddi bir müdahale anlamına geliyor. Bu müdahale aynı zamanda düşünceye müdahaledir. Sizin düşünce aletlerinizi elinizden alıyorlar ve yepyeni başka aletler veriyorlar, 'siz bununla düşünmelisiniz' diyorlar ve birçok kelime de bu arada kayboluyor."

Gramer ve felsefe terimlerinin oluşturulmasına ilişkin geçmişte yürütülen çalışmalara değinen Doğan, bir sonraki Felsefe Şurası'nda terminolojinin, dil konusunun özellikle ele alınması gerektiğini kaydetti.

Üniversitelerde fen bilimleri alanında artık sadece Latince terminolojinin kullanıldığına ve sosyal bilimlerin de geçiş aşamasında olduğuna dikkati çeken Dr. Mehmet Doğan, "Terminoloji meselesi önemlidir. Eğer kendi felsefe dilimiz, terminolojimiz olmazsa, kendi felsefemiz de olmaz." diye konuştu.

AYBÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan ise kültürel gelenekteki 100 senelik boşluğu telafi edecek, bu konuda bir şeyler yapmaya çalışan bir üniversite, akademi ortamı oluşturma çabasıyla AYBÜ'nün çalışmalarını yürüttüğünü söyleyerek, bunu yaparken de milli kültürüne değer veren, milli kültüründen utanmayan akademisyenlerle yola çıkmak gerektiğini ifade etti.

- "Hangi fakülte olursa olsun 'felsefeye giriş' dersi konulmalı"

Türk Felsefe Derneği Başkanı Prof. Dr. Murtaza Korlaelçi de dernek olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi vererek, felsefe ve dinin ayrı olarak görülmesinin yanlış bir tutum, bilgisizlik olduğunu dile getirdi.

Diyanet İşleri Başkanlığının bütün müftülerini felsefi öğretimden geçirmesi gerektiğini savunan Korlaelçi, "Teknik veya sosyal hangi fakülte olursa olsun 'felsefeye giriş' dersi konulmalı. Felsefe tedrisattan kaldırılmalı değil, tedrisata daha sağlam yerleştirilmeli." önerisinde bulundu.

Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı ve AYBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da modern disiplinlere gelenekten aktarımlar yapmanın önemine işaret etti.

Arıcan, "Bugün hakim, egemen, modern disiplinlerin akışına biz de ayak mı uyduruyoruz? İçinde bulunduğumuz coğrafyanın, düşünce geleneğinin buraya bir katkısı olmalı mı olabilir mi?" düşüncesiyle Felsefe Şuraları'nı başlattıklarını anlattı.

Devamı: https://www.haberturk.com/ankara-haberleri/16808806-2-felsefe-surasi-basladi

Bu haber toplam 1215 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim