• İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C

2. Yedi Tepe Yedi Mekan Genç Edebiyat Festivali Başladı

2. Yedi Tepe Yedi Mekan Genç Edebiyat Festivali Başladı

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ile İstanbul Üniversitesi Genç Yazarlar Birliği Kulübü’nün birlikte organize ettiği ve bu yıl ikincisi yapılan “Yedi Tepe Yedi Mekan Genç Edebiyat Festivali” başladı. Festival, gençleri 15 Mayıs’a kadar konu ve konuklarıyla edebiyata çağırıyor.

Her gün farklı bir kültür mekânında gerçekleşecek olan ve renkli içeriği ile dikkat çeken festival, Prof. Dr. M. Fatih Andı’nın İstiklal Şairimiz Mehmed Âkif Ersoy’u anlattığı söyleşiyle açılış yaptı.

TYB İstanbul Şube Başkanı yaptığı açıklamada, TYB İstanbul Şubesi olarak edebiyatın birleştiriciliğinde bütün üniversite öğrencilerine yönelik çalışmalarını sürdürdüklerini kaydederek şunları söyledi:

“Son bir yılda yüze yakın üniversitede kültür faaliyeti gerçekleştirdik. Bu festivalde de amacımız, gençlerimizi değerlerimizle tanıştırmak ve edebî mekânlardan haberdar etmektir. Gençlerimizin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz.”

İDEOLOJİ OLUŞTURMUŞ BİR ŞAİR

Mehmed Âkif’in kısa hayat hikâyesini aktaran M. Fatih Andı, Akif’i sorgularken aslında bugünü sorgulamak gerektiğinin altını çizdi. Âkif’in devrinin diğer aydınları gibi olmayıp kendi insanını tanımış, onların bir parçası olabilmiş bir aydın çizgisini erken yaşlarda kazandığını anlatan Andı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir edebiyatçı olarak Mehmed Âkif’in derdiyle dertlenen bir okuryazar olarak, Mehmed Âkif karşısındaki hassasiyetimizi hiçbir zaman yitirmemek ve ilgimizi sürekli güncel tutmak zorundayız. Milli Mücadele döneminde şehir şehir gezerek Anadolu’daki isyanların bastırılmasını sağlamıştır. Bir ikna edici bir propagandist olarak Âkif, devrinin ve Milli Mücadele döneminin önde gelen ismidir. II. Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e kadar faal ve detaylı bir Âkif tablosu gördüğümüz halde, Mısır’a gidişinden sonra kendini daha geride tutan ve küskün bir Âkif portresi karşımıza çıkar. Bu zamanlarda yaşadıkları aslında bizim için çok önemlidir. Çünkü şiirle düşünceyi iç içe geçirmiş bir ideoloji oluşturucusu olarak karşımıza çıkan en önemli figürdür.”

15 MAYIS’A KADAR EDEBİYAT COŞKUSU

Alanında uzman yazar ve akademisyenlerin yapacağı söyleşiler ve şiir-müzik dinletileri etkinliklerini kapsayan 2. Yedi Tepe Yedi Mekan Genç Edebiyat Festivali, “Gençlik ve Edebiyat” temasını merkeze alıyor.

Üniversiteli gençleri edebiyatla, seçkin edebiyat ortamlarında buluşturacak olan festival, İstanbul’un en gözde kültür mekanlarında yapılacak. Edebiyatımızın iz bırakan, eserleri klasikleşen şair ve yazarlarını, Kubbealtı Vakfı, Sultanahmet İstanbul Kitapçısı, Beyoğlu Atatürk Kitaplığı, Yahya Kemal Enstitüsü ve TYB İstanbul Şubesi’nde alanında uzman yazar ve akademisyenler anlatacaklar. Doç. Dr. Mehmet Samsakçı, Prof. Dr. Handan İnci, Prof. Dr. Mehmet Tekin, Doç. Dr. Dursun Ali Tokel, Doç. Dr. Seval Şahin ve Prof. Dr. Yakup Çelik’in; Kemal Tahir, Tomris Uyar, Tarık Buğra, Nedim, Oğuz Atay, Attila İlhan’ı anlatacağı etkinliklerin tümüne katılım serbest.

Söyleşilerin ardından yapılacak olan şiir ve müzik dinletileri ile renklenecek programlar, 15 Mayıs’a kadar devam edecek.

2. YEDİ TEPE YEDİ MEKAN GENÇ EDEBİYAT FESTİVALİ

PROGRAM AKIŞI

Tarih: 8 Mayıs Salı  ǀ  Saat: 14.00-16.00

 “Kemal Tahir”

Konuşmacı: Doç. Dr. Mehmet Samsakçı

Moderatör: Sena Kaymak

-Şiir ve Müzik Dinletisi-

Yer: Kubbealtı Vakfı

Tarih: 9 Mayıs Çarşamba  ǀ Saat: 14.00-16.00

"Tomris Uyar"

Konuşmacı: Prof. Dr. Handan İnci

Moderatör: Betül Savaş

-Şiir ve Müzik Dinletisi-

Yer: Sultanahmet İstanbul Kitapçısı

Tarih: 10 Mayıs Perşembe  ǀ Saat: 12.00-14.00

"Tarık Buğra"

Konuşmacı: Prof. Dr. Mehmet Tekin

Moderatör: Şüheda Çam

-Şiir ve Müzik Dinletisi-

Yer: Beyoğlu Atatürk Kitaplığı Konferans Salonu

Tarih: 14 Mayıs Pazartesi  ǀ Saat: 14.00-16.00

"Oğuz Atay"

Konuşmacı: Doç. Dr. Seval Şahin

Moderatör: Furkan Murat Yılmaz

-Şiir ve Müzik Dinletisi-

Yer: Yahya Kemal Enstitüsü Konferans Salonu Beyazıt

Tarih: 15 Mayıs Salı  ǀ Saat: 12.00-13.30

"Nedim"

Konuşmacı: Doç. Dr. Dursun Ali Tokel

Moderatör: Ebrar Gülsoy

-Şiir ve Müzik Dinletisi-

Yer: TYB İstanbul Şubesi

Tarih: 15 Mayıs Salı  ǀ Saat: 14.00-16.00

"Attila İlhan"

Konuşmacı: Prof. Dr. Yakup Çelik

Moderatör: Maide Pak

-Şiir ve Müzik Dinletisi-

Yer: TYB İstanbul Şubesi

Etkinliklere katılım serbesttir.

dcl5ni4w4aeyn5w.jpgdcl5mpfx4aa3i4o.jpgdcl5bvawaaatnry.jpgdcl5bvawaaatnry.jpg

Bu haber toplam 1176 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim