• İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

2017'de Şiir

2017'de Şiir
Zeynep Arkan, Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı 2018 için "Şiir" değerlendirmelerini yazdı

1984’ten beri düzenli olarak yayınlanan Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı ülkemizin önemli bir hafıza kaydı. Yılılkta edebiyat, sanat ve yayın alanıyla ilgili değerlendirmeler yanında giriş mahiyetinde ekonomi ve siyasetle ilgili yıllık değerlendirmeler de yer alıyor. 2018 yıllığını Osman Özbahçe yayına hazırladı. Yıllıkta “Şiir” bölümünü Zeynep Arkan yazdı.

Zeynep Arkan değerlendirme yazısına söyle başlıyor:

Dergilerden beklentimiz genellikle yenilik üzerinedir. Yeni isimler, yeni buluşlar, tazelik hissi ve aynı zamanda zamana hâkimiyet. Bu niyetle, dergilerde okuduğumuz metinler, şiirin zamana uyarlanmış veya uyarlanması gereken hâlidir diyebiliriz. Zamana uyarlanmak deyince; bu yıl şiir okumalarımda genellikle ilk kitabı çıkmış veya henüz kitabı çıkmamış şairleri inceleyerek onların “zaman”larına dikkat kesildim. İçinde bulunulan zamanın şairin dilini dönüştürme etkisini, şairi bir diğerinden ayıran üslûp farkını ve şiirin bir anlamda tarihselliğe katkısını bu kıstasla görmek istedim.

Şiirin sonsuz bir özgürlük alanı açma kudreti ve dilin kendi kendini temsil etme gücü müthiş çarpıcı ve garip bir enerji dağıtıyor. Bu enerjinin en güçlü imkânı dergiler. Her tanımın hatta kelimenin kendi yerini bulduğu, kopyadan, taklitten, dayatmadan uzak üretimin ortaya koyduğu şiir kıymetlidir. Dergilerin varlığı ve işlevi bu kıymeti göstermek içindir. Diğer yandan söylenmeden durulamaz ve taze sözler için, dilin boşluk bırakmayan hakikatini göstermek, duyurmak ve anlatmak için ortaya konan dergilerin devamlılığı ne tür sorunlar doğurur, bu konuşulmalıdır. Şimdinin telaffuzu biçiminde geleceği olmayan bir şey değildir dergiler. Sorunlu ve zor gözükse de dergilerin; daimi verimlilik, edebiyat adına belirleyici olmak, izi kolay silinmez metinlerin keşfi ve yayılımı gibi temel amaçları vardır. Devamlılık gösterir mi bilinmez ama her derginin çıkış amacı aynıdır. Devamlılığın esası olan kadro anlayışı gençlerle genişler ve kuvvetlenir. Fakat bu kadrolaşma kaygısının tektipleşme sorunu doğurduğunu inkâr edemeyiz.

Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı 2018, TYB Yayını. Ankara 2018 sf. 221-257

İsteme adresi: Türkiye Yazarlar Birliği, Sümer 1 Cad. 11/5 Kızılay/Ankara

0312 232 05 71 - 72 - tyb@tyb.org.tr

Fiyatı: 30 TL

Bu haber toplam 2265 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim