• İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

2018’de Sinema: Filmler, festivaller, yayınlar ve tartışmalar

2018’de Sinema: Filmler, festivaller, yayınlar ve tartışmalar
2018’de sinemada neler oldu? Filmler, festivaller, yayınlar ve tartışmalar noktasında sinemanın 2018 z raporu… Serdar Arslan yazdı.

Film sanatının gerek anlatılan hikâyeler ve gerekse yeni biçimsel arayışlar yönüyle bir durgunluk sürecine girdiğini söylemek mümkün. Özellikle sanat sinemasının durum anlatılarına yöneldiğine şahit oluyoruz. Yapımlar, daha çok karakter bazlı bir anlatının izini sürüyor. Filmin biçimsel yapısı da karakterin yolculuğuna paralel olarak şekilleniyor. Tabii sinemanın belki de esaslı son akımı olan Fransız Yeni Dalgası’nın önemli isimleri Godard ve Agnes Varda’nın biçimsel geleneklerinin izinde çektikleri son filmlerini saymazsak.

Seyir ve görme biçimlerini değiştiren hikâyeyi beyaz perdeden ve ekrandan ayırıp izlemeyi kişiye özel şekilde her mekâna taşıyan çevrimiçi yayıncılık da bir gerçeklik olarak önümüzde duruyor artık. Kişiselleştirilmiş izleme deneyiminin anlatıları nereye taşıyacağını zamanla göreceğiz. Seyircinin biricikliğini merkeze koyan bu platformlar, hikâyeye seyirciyi de dâhil edecek yeni anlatı biçimleri geliştirmeye başladı bile. Netflix’te yayımlanan Black Mirror: Bandersnatch bunun ilk örneklerinden.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/sinema/2018de-sinema-filmler-festivaller-yayinlar-ve-tartismalar-h32560.html

Bu haber toplam 614 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim