• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

224 Ustalık, Sabır, Estetik: Düzköy'ün Ahşap Camii 158 Yaşında

224  Ustalık, Sabır, Estetik: Düzköy'ün Ahşap Camii 158 Yaşında
Burada yapay bir şey; kalbi rahatsız edecek, huzuru bozacak bir şey olmadığından insan o an’ı uzatabildiği kadar uzatmak istiyor.

Öyle sessizce oturunca ağaçlarda öten kuş seslerini ayırt etmeye başlıyor ve kuşları arıyor bakışlarınız, sonra o bakışlardan vazgeçip içinize çeviriyorsunuz nazarınızı ve huzur, biraz daha huzur istiyorsunuz. Halil Arslan yazdı.

Doğu Karadeniz’den haberler vermeye, gördüğüm güzellikleri size aktarmaya devam ediyorum. Bugünkü durağım Borçka Düzköy Köyü Camii, gizli bir bahçe gibi insanı heyecanlandıran bir yer.
 
Borçka, Hopa ile il merkezi arasında iki baraj ve dağlar arasında bir yerde duruyor. Hem insanı hem de iklimi kendinden 15-20 km ötede olan Hopa’dan ayrışıyor. Hopa’da göremeyeceğiniz çam ağaçları biraz dikkatliyseniz hemen dikkatinizi çekecektir. Her neyse, konumuz coğrafya değil. Borçka’nın Düzköy Köyü’nde bulunan Düzköy Camii’nden bahsedeceğim.
 
Buradan da yine bir arkadaşımın ‘Halil, Düzköy Camii’ne gittin mi?’ diye sormasıyla haberdar oldum. Yoksa benim gitmelerim gidilecek yer neresiyse en kısa ve bilindik yerden gidip gelmeyle sınırlıdır. Bunun yanı sıra asıl görülecek yerler biraz rikkat, biraz merak, biraz da kısmetle alakalı bir şey aslında, bunu da biliyorum.
 
Etrafta ne varsa adeta donmuş
 
Ya Artvin merkeze giderken ya da merkezden Hopa’ya dönerken o bordo tabelada “Düzköy Camii 1 Km” yazısını görünce direksiyonu o tarafa kırdım bir sefer. Bir köyün girişi mesabesindeki birkaç evi geçince bir yokuşun başında mezarlığın içinde öylece duruyordu küçük ama sımsıcak bir ahşap cami. Öyle ki içeri girip vakit namazını kılınca hemen ayrılamamıştım. İçerdeki ahşap işçiliği, boyamalar, kubbe niyetine ortadaki işlemeler, cami harimine girerken geçilen küçük koridor, yerde serili tek tip olmayan halılar, harimdeki küçük ketler, minber… etrafta ne varsa bir emek, bir estetik, bir hayatın içindelik, bir sahicilik taşıyor.
 
Vakti zamanında acımayıp vurulan yağlı boyalar 10-15 yıl kadar önce Vakıflar marifetiyle temizlenmeye çalışılmış. Cami 1850 yılında yapılmış. Etrafın Cuma namazı için toplandığı bir camiymiş önceden. Etrafında evler var ama hani o bayramdan bayrama gittiğimiz, ihmal ettiğimiz büyükler gibi ötede ama gözden uzak olmayan bir görüntüsü var caminin. Ne ıssızlık içindeymişsiniz ne de meraklı gözlerin rasatı altındaymışsınız hissini yaşıyorsunuz. Etrafındaki evlere ne yakın ne de uzak. Hemen yakınında armut ağaçları, vişneler, yabani hurmalar, göknarlar, daha başka adını bilmediğim için hayıflandığım çeşit çeşit ağaçlar ve bitkiler içinde bulunuyor Düzköy Camii.
Bu haber toplam 1094 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim