• İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

3. Milletlerarası Tarihî Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni başladı.

3. Milletlerarası Tarihî Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni başladı.
Türkiye Yazarlar Birliği ve Konya Büyükşehir Belediyesinin müştereken düzenlediği 3. Milletlerarası Tarihî Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni bugün Konya’da başladı.

Türkiye Yazarlar Birliği ve Konya Büyükşehir Belediyesinin müştereken düzenlediği 3. Milletlerarası Tarihî Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni bugün Konya’da başladı. Bilgi Şölenine Türkiye’nin farklı yerinden edebiyat ve tarih alanında uzman bilim adamları katıldı.

Bilgi Şöleni Mevlâna Türbesini ziyaret ve ardından Mehter Takımı gösterisiyle başladı. Programın açılış konuşmasında konuşan TYB Konya Şube Başkanı Mehmet Ali Köseoğlu  “ 3. Milletlerarası Tarihî Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şölenin Konya’da Mevlana Kültür Merkezinde yapılmasının memnuniyetini yaşıyoruz. İlk ikisi İstanbul’da yapılan programın üçüncüsünün Konya’da yapılmasını anlamlı buluyorum.” dedi.

Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, sözlerine “Tarihî Roman konusu edebiyatçılar kadar tarihçilerin de ilgisini çeken bir konudur. Tarih yaşanıp geri de kalmış süreç olduğu gibi geleceğe de yön veren bir ibretler kitabıdır. Biz Türkiye Yazarlar Birliği olarak bu konun irdelenmesi için bir aracılık rolü üstleniyoruz.” dedi. Ardından sözlerine “Son zamanlarda Konya merkezli tarihî romanların çokluğu dikkate alınacak olursa burada böyle bir çalışmanın yapılıyor olması bizim için son derece önemli.” diyerek devam etti. 

Ardından sahneye gelen Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Doğan sözlerine son dönemde oldukça yaygınlaşan tarihî romanların ne tarihle ne de edebiyatla alakası olmadığına ancak bunların yanında üzerinde iyi çalışılmış tarihî romanların da olduğunu söyledi. “Edebiyat geniş anlamda düşünüldüğünde tarihî de içinde barından bir disiplindir.” dedi. Bazı edebiyatçılar tarihçilerden daha iyi tarihi anlatan diyen Doğan “Bana göre Tarık Buğra dönemi bir çok tarihçiden daha iyi anlatmıştır.” dedi. 

Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülmelik Ötegen fizikî ve sosyal çalışmalar kadar tarihî ve kültürel çalışmalara da önem verdiklerini söyledi.

Bilgi Şöleni başkanlığını Prof. Dr. Hayri Erten’nin yaptığı oturumla başladı. Oturumda ilk olarak konuşan Prof. Dr. Mehmet İpçioğlu “Ulusal Kimlik oluşumunda Tarihi Romanların Önemi” başlıklı bildirisini sundu. Toplumsal hayatımızı diri tutmak için sağlam romanlara ihtiyacımız olduğunu söyledi. 

İkinci olarak konuşan Prof. Dr. Köksal Alver “Geleceğin Tarihini Anlatmak: Rüyada Terakki Romanı” başlıklı bildirisinde tarih ve roman ilişkisini denklemleştiren Rüyada Terakki romanının geleceğe dönük bir roman olduğunu belirtti. 

“ II. Abdülhamid Devrinde Aydın - İktidar İlişkisi: Hâlid Ziyâ Uşaklıgil’in “Nesl-i Ahîr” Adlı Romanını Yeni - Tarihselcilik Ekseninde Değerlendir” başlıklı bildirisiyle Bilgin Güngör yeniselciliğe göre bir edebiyat eserindeki kurgunun gerçekliğe uygun olmak zorunda olmadığını söyledi. Aydın - iktidar ilişkisini “Nesl-i Ahîr” romanı üzerinden anlattı. 

 

1. Oturumun son konuşmacısı olan Yrd. Doç. Dr. Özlem Nemutlu “Ahmet Mithat Efendi’nin Romanlarında Roman Kahramanları ve Yazar - Anlatıcının Okudukları Tarih Kitapları, Tarihçiler” başlıklı bildirisinde Ahmet Mithat Efendi’nin romanlarındaki entellektüel ve sıradan insanların anlayış farklılıklarına değindi.

Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç’ın yaptığı 2. Oturumun ilk konuşmacısı Prof. Dr. Fazıl Gökçek “ Ahmet Mithat Efendi’nin Romanlarında Osmanlı Tarihinin Osmanlıcılık İdeolojisi Bağlamında Yorumu” adlı birdisini sundu.

Oturumun ikinci konuşmacısı Doç. Dr. Cafer Şen “Tarih Denilen Büyük (Meta) Anlatının İktidarı Tarihi Roman(lar)la Kırılabilir; Bir Örnek İskender Pala’nın İslâm Peygamberini Konu Aldığı Romanı ‘Mihmandar’” bildirisini sundu.

Oturumun son konuşmacısı Doç. Dr. Murat Kacıroğlu “Cumhuriyet Sonrası Popüler Tarihî-Macera Romanlarda Kemalist Tarih Tezinin Etkisi Üzerine” adlı bildirisini sundu. 

Birinci günün son oturumu olan 3. oturumun başkanlığını Prof. Dr. Fatih Özkafa yaptı. 

İlk konuşmacı olan Kerime Yıldız “Romanda Pilevne Müdâfaası : Turetski Gambit ve Plevne” başlıklı bildirisiyle Turetski Gambit’in Plevne romanı üzerinden Plevne Müdâfaası’nın yabancı yazarlar tarafından nasıl anlatıldığını inceledi. 

Ardından konuşan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akif Fidan “Arşiv Kaynaklarına Göre Osmanlı Devleti’nde Bazı Romanların Mahzurlu Bulunma Nedenleri” başlıklı bildirisinde Osmanlı’da basın - yayında yapılan denetimler ve bu denetimeler neticesinde mahzurlu bulunan eserlerin mahzurlu bulunma nedenleri üzerinde durdu. 

Günün son konuşmacısı olan Doç. Dr. Mehmet Güneş “Yüreği Bosna'da Kalanların Romanı: Gözüm Yaşı Tuna Selidir Şimdi” başlıklı bildirisini sundu. 

3. Milletlerarası Tarihî Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni konuşma yapan katılımcılara Teşekkür Beratlarının takdiminden sonra sonra erdi. 

Program yarın Konya özel oturumuyla başlayacak. Başkanlığını Mehmet Ali Köseoğlu’nun yapacağı oturumda 

Melahat Ürkmez: Romanlarımda 13. Yüzyıl Konyası ve Hz. Mevlana
Fatma Şeref Polat: Neden tarihi roman, tarihi romanda neden Konya?

Hasan Bayraktar: Şehrin ışıkları

Hüseyin Muşmal, Doç. Dr.-Fatih Babaoğlu: Romanda Eşrefoğulları Dönemi: Beğ ve Sultan Romanları

Hüzeyme Yeşim Koçak: 13. yüzyıl Konyasından günümüze huzur nefesleri adlı bildireler sunulacak. 

Ardından Program başkanlığını Yakup Çelik’in yaptığı oturum:

Ahmet Kazım Ürün, Prof. Dr. : Corci Zeyda’nın Romanlarında Tarihi Gerçeklik

Yrd. Doç.Dr. Cafer Gariper, -Yasemin Küçükcoşkun: Romanda Tarihin Kurgusu ve İhsan Oktay Anar’ın Suskunlar Romanına Yeni Tarihselcilik Çerçevesinde Bir Yaklaşım

Yrd. Doç. Dr. Yakup Kaya,: Kemal Tahir’in ‘Kurt Kanunu’ Romanı Üzerinden Cumhuriyet Dönemindeki Siyasal Muhalefeti Yeniden Düşünmek

Dr. Sultan Deniz Küçüker, - Esra Yalazı : Hellenistik Sonrası Tarih Yazımının Modern Romana Yansıması: Manfredi'nin Büyük İskender Üçlemesi 

Başkanlığını Prof. Dr. Fazıl Gökçek’i yaptığı oturum: 

Yrd. Doç. Dr. Cengiz Karataş, : Tarihî Roman’da Gerçeklik ve Kurgu İlişkisi

Yrd. Doç. Dr. Melih Erzen: Deliler Saltanatı Örneğinde Cumhuriyet Devri Popüler Tarih Romanlarında Osmanlı Algısı

Doç. Dr. İbrahim Tüzer: Anlatıdan Tarihi Zamana Açılan Bir Kale: Ve Bir Romancı Olarak Safiye Erol’un Tarih Algısı “Ciğerdelen”

Doç. Dr. Nazım Elmas: Romancı Baba Baba Romancı Ahmet Mithat’ta Tarihi Roman

Gün son oturumu olan başkanlığını Prof. Dr. Mehmet İpçioğlu’nun yaptığı oturum:

Mustafa Dere: “Mahur Beste” Romanında II. Abdülhamid ve Dönemi

Yrd. Doç. Dr. Müberra Bağcı: Yakın Tarihin Yorumu Olarak “Mübadiller” Romanı

Necla Dağ: Ahmet Mithat Efendi’nin Tarihi Romanı Süleyman Musli ile Cezmi Romanının Karşılaştırılması

Prof. Dr. Salih Yılmaz: Sovyet Döneminde İdeolojik Bir Araç Olarak Tarihi Roman  

bildirilerinin sunumu gerçekleşecek.

3roman2-001.jpg3roman3-001.jpg

Bu haber toplam 1966 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim