• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

3. Yedi Tepe Yedi Mekan Genç Edebiyat Festivali TYB İstanbul’da Gerçekleşti

3. Yedi Tepe Yedi Mekan Genç Edebiyat Festivali TYB İstanbul’da Gerçekleşti
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen "Yedi Tepe Yedi Mekan Genç Edebiyat Festivali" dolu dolu geçti ve coşkuyla karşılandı.

TYB İstanbul projesi olarak başlatılan Yeditepe Yedi Mekan Genç Edebiyat Festivali’nin üçüncüsü farklı sivil gençlik örgütlerinin, gençlik dergilerinin ve öğrenci kulüplerinin katılımıyla coşku içinde geçti.

 

TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, Festivalin gençlerin edebiyatla buluşturulması, edebiyatçılarla tanıştırılması anlamında önemli bir vazife gördüğünü belirterek dördüncüsünü dünyanın dört bir yanından davet edecekleri genç edebiyatçılarla farklı mekânlarda yapacaklarını ve festivale uluslararası bir hüviyet kazandıracaklarını belirtti. Türkiye Yazarlar Birliği olarak gençleri önemsediklerini, her programlarında mutlaka onlara kapı açtıklarını belirten Bıyıklı, gelecek sene sürprizlerle gençlerin karşılarına çıkacaklarını belirterek sadece genç edebiyatçılardan oluşan görkemli bir festival tasarladıklarını ifade ederek, “Uzaktan yakından katılarak bu coşkuya ortak olan İstanbullulara, usta yazarlara, genç edebiyatçılara, sanatçılarımıza, akademisyenlerimize, basınımızın güzide mensuplarına ve kültür emekçilerine şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

 

‘Şiir Mutlak Hakikati Aramaktır’

3 Yedi Tepe Yedi Mekan Genç Edebiyat Festivali’nin açılış programında Serhat Koca ve Can İriş, izleyicilere kısa bir dinleti sundu.

Festivalin açılış konuşmasını yapan yazar Mustafa Özel ise insanların sosyal bilimle uğraşmasına rağmen roman okumadığına dikkati çekerek, "Kurmaca dediğimiz şeyi bütün sosyal bilimcilerin iyi bilmesi lazım. Hakikate yaklaşabilmek için bu disiplinleri birbirine yakınlaştırmak gereklidir." ifadelerini kullandı.

İyi bir edebiyatçı olmak isteyen gençlere tavsiyelerde bulunan Özel, "Doğru sözlü ve adalet nöbetçisi olun, büyülenmiş bir dünyada olduğumuzun farkında olun ve aldatan değil aldanan olun." şeklinde konuştu.

 

Edebiyatın Temeli Eğitim

“Gençlik ve Edebiyat” başlıklı bir konuşma yapan Gökdemir İhsan, gençlerin edebiyata yönelimini sağlayacak en önemli meselenin eğitim olduğunu ifade ederek eğitimdeki olumsuzlukların ya da başarılı yaklaşımların, gençlerin edebî algısını olumlu ve olumsuz açıdan şekillendirdiğini kaydetti.

 

Yapmacıklık Sanatın Düşmanı

“Genç Yazara Öğütler” başlıklı bir konuşma yapan şair ve yazar Ali Ural, Yapmacıklığın şiirin düşmanı olduğunu ve samimiyet olmadan sanat yapılamayacağını kaydetti. Gençlere yazma konusunda yol açıcı maddeleri sıralayarak sabır ve yatkınlığın yazma hevesini besleyen en önemli unsurlar olduğuna dikkat çeken Ural, “Okumak bir yazarı besleyen öncelikli iştir.” dedi.

Günün son oturumunda konuşan Ali Ural’ın son çıkan kitabı ‘Ay Tiradı’ gençlere hediye edildi ve bir imza etkinliği gerçekleşti.

 

Daima Genç Şair: İsmet Özel

Festivalin ikinci günü “Daima Genç Bir Şair: İsmet Özel” programıyla başladı. Konuşmacılardan şair ve yazar Raşit Küçük, İsmet Özel’in öncü kimliği üzerinde dururken, belirleyici ve değişmez tavrını ve direnişini koruduğunu ifade etti. Şair Tuba Kaplan ise, Özel’in gençlere ulaşabilen ve bunu devam ettiren tutumuna dikkat çekerek, “İsmet Özel'in neye karşılık geldiğini, Türkiye'nin durumundan ve tarihsel sürecinden anlamak mümkün. Zaman onu haklı çıkardı.” dedi.

 

Edebiyatçılarımızın Gençlik Yılları

Usta kalemlerimizden Beşir Ayvazoğlu, TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı yönetimindeki söyleşide “Edebiyatçıların Gençlik Yılları” başlıklı bir konuşma yaparak dinleyenleri Ahmed Haşim’den Yahya Kemal’e, Tevfik Fikret’ten Şeyh Galib’e uzanan bir yolculuğa çıkardı. Birçok şair ve yazarımızın genç yaşlardaki ölümüne dikkat çeken Ayvazoğlu, hâlâ bugünün edebiyatını etkileyen ve hazine eserler bırakan edebiyatçıların bu eserleri çok erken yaşta ortaya koyduklarını ifade etti. Bıyıklı’nın sorusu üzerine kendi yazma yolculuğuna da değinen Ayvazoğlu, ilkokulun ilk yılından itibaren kitaplarla iç içe olduğunu ifade ederek gençlere bir yazarın okuyarak yolunu bulabileceği ve yazdıklarını beğenmeyerek kalemlerini olgunlaştırabilecekleri tavsiyesinde bulundu.

Program sonunda Beşir Ayvazoğlu’nun kitapları gençlere hediye edildi ve bir imza etkinliği gerçekleşti.

 

İlk Kitaplar İlk Heyecanlar

3. Yedi Tepe Yedi Mekan Genç Edebiyat Festivali’nin “İlk Kitaplar İlk Heyecanlar” bölümünde iki genç kalem ilk kitaplarıyla yer aldı. Şafak Çelik yönetiminde gerçekleşen söyleşide Ela Korgan ‘Beni Biri Merak Etti’ isimli öykü kitabıyla, Ali Murat Binark ise ‘Babamın Makineleri’ isimli öykü kitabıyla yer aldı. Edebiyata duydukları ilgi ve kendilerini geliştirme süreçlerini aktaran genç kalemlerden Ela Korgan, eğitimin yazma sürecini şekillendirdiğini belirterek, “Yazarlık atölyesinde eğitim almak, öncelikle beni eleştiriye hazırlıklı hale getirdi ve ilk kitaba hazırladı.” dedi. Meslek seçiminin edebî yürüyüşü doğrudan etkilemediğini ifade eden Binark, “Yazdıklarımıza farklılık katarak ilerliyoruz” diyerek edebiyatın başka türlü düşünmenin bir ifadesi olduğunu kaydetti.

Program sonunda her iki yazarın kitapları gençlere hediye edildi ve bir imza etkinliği düzenlendi.

 

Şiirle Berabere

“Berabere” bölümünün konuğu ise Mustafa Akar’dı. Muzaffer Serkan Aydın ve Recep Terler yönetiminde gerçekleşen söyleşide şiir üzerinde duruldu. Akar, şiire başlamasını, okumalarını ve şiire bakışını ifade ettiği konuşmasında “Şiir yazmak büyük bir nimettir.” dedi.

 

Edebiyat Gösteren mi Anlatan mı?

Yeni çıkan öykü kitabıyla okuyucusunu selamlayan Kadir Daniş, ‘Seçelerin Ölümü’ isimli kitabını anlattı. “Kitabına Göre Konuşalım” bölümünde yer alan söyleşiyi Mahmut Coşkun yönetti. Coşkun’un soruları eşliğinde edebiyatın gündelik hayatla ilişkisi ve teorisi hakkında değerlendirmelerde bulunan Daniş, “Edebiyatın gösteren mi yoksa anlatan mı olduğu noktasında ikisinin de dengeli varlığından yanayım.” diyerek bugünkü okumaların geliştirici yönleri hakkında yorumlarda bulundu.

 

Dergilerle Ufuk Kazanıyoruz

3. Yedi Tepe Yedi Mekân Genç Edebiyat Festivali'nin dergi konuğu Feriştah söyleşisi, TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, dergi yayın yönetmeni Ömer Faruk Bilmiş ve dergi yayın danışmanı Yusuf Samet Çakır'ın konuşmalarıyla başladı. Mahmut Yusuf Adıbelli yönetiminde gerçekleşen programda Ayşe Gül Koçak, Sena Nur Kaya ve Ünzile Albayrak konuşmacı olarak yer aldı. Derginin ortaya çıkış sürecini ve hedeflerini anlatan gençler, dergilerin kültür hayatını bütünleştiren bir yönü olduğunu ve kendilerine ufuk kazandırdığını belirtti.

 

 

Sorularınız için:

 

E: tybistanbul1@gmail.com │ T: 0 212 527 75 17-18

2-001.jpeg13.jpeg12.jpeg5.jpeg6-001.jpeg9.jpeg11.jpeg

Bu haber toplam 801 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim