3'üncü Milletlerarası Tarihi Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni

3'üncü Milletlerarası Tarihi Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni
Konya Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından düzenlenen "3'üncü Milletlerarası Tarihi Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni", Konya'da başladı.

TYB Onursal Başkanı Mehmet Doğan, Mevlana Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda, "tarihi roman" kavramının yeni olmadığını, Türk edebiyatında bu konuda birçok eserin yazıldığını söyledi.

Son zamanlarda tarihi roman alanında çok fazla sayıda kitap çalışmasının olduğunu belirten Doğan, şöyle devam etti:

"Son zamanlarda çıkan kitaplara bakıyorum ve 'bu roman mı' diye kendime soruyor, tereddüt geçiriyorum. Sonra tarihi tarafından bakıyorum, tarihi bir roman olması konusunda da tereddütlere kapılıyorum. Fakat bu kitaplar içerisinde hem 'roman' sıfatını hak eden hem de 'tarihilik' vasfını taşıyan edebiyat eserleri de bulunuyor. Edebiyat, tarihi de içine alan bir disiplindir. Tarih ilminin malzemesi olan birçok eser, aynı zamanda edebiyat tarihinin de konusudur."

- Şiir ve metinler dikkate alınmalı

Tarih araştırmacıları ve yazarların dikkat etmesi gerekenlere de işaret eden Mehmet Doğan, "Edebiyatın verimi olan şiir başta olmak üzere, metinleri dikkate almadan tarih yazma çabası, boşa gayret etmek olarak algılanabilir. Tarihi önce arşivlerde, vesikalarda aramak gerekir. Arşiv malzemesi olmayan metinleri tamamen tarihin dışında tutmak da doğru değildir. Edebiyatın tarihleştiği, tarihin edebiyatlaştığı gerçeğini de gözardı etmemek gerekir. Bu noktadan bakınca bütün edebi türler içinde tarihe en çok yakışan, roman türü olmalıdır. Tarihi roman, taşı ve kağıdı, bulunulan zamanda konuşturma sanatıdır."

TYB Genel Başkanı Hicabi Kırlangıç ise tarihin geçmişte kalmasından ziyade geleceğe yön vermesiyle de büyük öneme sahip ibretler deryası olduğunu dile getirdi.

Tarihe, edebiyat ve kültür odaklı bakıştan ziyade, bilimsel açıdan da irdelenmesine aracılık etme görevini üslendiklerini anlatan Kırlangıç, şunları kaydetti:

"Daha önce İstanbul'da düzenlediğimiz bu şölenin 3'üncüsünü Konya'da gerçekleştiriyoruz. Selçuklu başkenti olan Konya'da 15 yılı kapsayan bir zamanda, Konya merkezli veya bu şehri konu alan tarihi romanların yazılması dikkate alındığında, toplantının burada yapılması son derece önemlidir."

TYB Konya Şube Başkanı Mehmet Ali Köseoğlu da Selçuklu anlaşılmadan Osmanlı'nın anlaşılamayacağını savundu.

Toplantıya, Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdulmelik Ötegen, akademisyenler, yazar ve araştırmacılar ile davetliler katıldı.

"Tarihi roman", "Tarih ve roman", "Tarih ve sinema" ile "Tarih ve edebiyat" gibi konuların ele alınacağı şölen 3 gün sürecek.

KONYA (AA)

Bu haber toplam 1568 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim