• İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C

57. Alay’ın Şehid Kumandanı Hüseyin Avni Bey’den Mektup Var!

57. Alay’ın Şehid Kumandanı Hüseyin Avni Bey’den Mektup Var!
Kurşunların, şarapnel parçalarının sağanak şeklinde yağdığı bir ortamda ecdadımız Çanakkale’yi geçilmez kılmayı nasıl başardı?

Hangi güçle imkânsızı mümkün kılabildi? Bu sorunun cevabını Ahmet Yurttakal’ın gün yüzüne çıkardığı bir mektuptan öğreniyoruz. 57. Alay’ın şehid kumandanı Hüseyin Avni Bey’in ailesine yazdığı son mektuptan…

Çanakkale Muharebelerinde gösterdiği kahramanlık ve fedakârlıkla destanlaşan 57. Piyade Alayı vatan sevgisinin nelere kadir olduğunu gösteren muhteşem örneklerden biri. O sevgi, 57. Piyade Alayı için imkânsızı mümkün kıldı. Hem de bütün alayın yok olması pahasına.

57. Alay komutanı Binbaşı Hüseyin Avni Bey, 25-26 Nisan’da gerçekleşen çarpışmalarda askerleriyle mükemmel bir performans sergilemiş ve Anzak birliklerinin kara çıkarmasını geriye püskürtmüştü. İngilizlerin tüm taarruzlarında alayının başında bulunan Avni Bey, daha sonra Arıburnu bölgesinde sağ kanadın güvenliğinden sorumlu olur. Düşman, Nisan ayındaki şiddetli çarpışmaların ardından bir süre sessizliğe gömülür. Bu ölüm sessizliği Ramazan bayramının ilk günü bozulur. İngiliz topçuları var güçleriyle döverler Mehmetçiğin savunduğu hatları. Takvimler 6 Ağustos 1915’i göstermektedir.

Ahmet Yurttakal’ın Atlas Tarih dergisinin son sayısında (Haziran 2018) yayımlanan “Ramazan Bayramı Şehidi 57. Alay Kumandanı Hüseyin Avni” başlığını taşıyan makalesinden öğrendiğimize göre; 6 Ağustos’ta öğleden sonra başlayan top atışları sırasında 57. alay kumandanı Hüseyin Avni Bey şehit olur. Ardından da neredeyse bütün alayı...

Devamı: http://www.dunyabizim.com/mercek-alti/29288/57-alayin-sehid-kumandani-huseyin-avni-beyden-mektup-var

Bu haber toplam 1299 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim