• İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

7.000 şair ve yazarın biyografisi bir tık uzağınızda

7.000 şair ve yazarın biyografisi bir tık uzağınızda
Türk edebiyatının 20. yüzyılına kadarki divan, âşık ve tekke edebiyatı geleneğine dair isimleri külli olarak bir arada sunmayı amaçlayan bir çalışma: Türk Edebiyatı İsimleri Sözlüğü. Sefa Toprak yazdı.

Biyografiler toplumların telefon rehberi gibidir. Millet hafızasının başucu kaynağıdır. Tarihi metinler içerisinde hemen her alanda geniş çaplı biyografiler göze çarpmaktadır. Özellikle de edebiyat alanında birbiri ile kıyasıya yarışan, kimi zaman verdikleri bilgiler ile tarihi süreç içerisinde önemli bir dönüm noktasını veya tarihi bir şahsiyetin hayatının aydınlatılmasını sağlayan önemli biyografi kitaplarımız vardır: Tezkirelerimiz.

Geçmişte Ali Şir Nevayî’nin Mecalisü’n-Nefais’iSehî Bey’in Heşt Behişt’i gibi dönem dönem kendi konu ve alanlarında onlarca, yüzlerce biyografi/antoloji niteliğinde tezkireler yazılmıştır. Bu tezkirelerden hepsi günümüze ulaşamamıştır elbette ama yine de büyük bir kısmı kütüphanelerimizin raflarında bulunmaktadır. (İş ki birileri bunları okusun.) Maalesef, bütün bu tezkireler içerisinde yer alan isimler henüz tam olarak gün ışığına çıkarılamamıştır.

Daha öncesinde bu tezkirelerin içerikleri üzerine Haluk İpektenMustafa İsen gibi isimler tarafından Tezkirelere Göre Divan Edebiyatı İsimler Sözlüğü çalışması yapılmıştır. AyrıcaCemal Kurnaz hocanın, Mehmet Nail Tuman ve Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’nin katkıları da büyük olmuştur.

Biyografiler internete aktarıldı

Günümüzde ise yapılan bu çalışmaların getirdiği birikimi de kullanarak Türk edebiyatının 20. yüzyılına kadarki divan, âşık ve tekke edebiyatı geleneğine dair isimleri külli olarak bir arada sunmayı amaçlayan bir çalışma yapılmakta. Proje yöneticiliğini Prof. Dr. Mustafa İsen’in yaptığı bu çalışma ile sadece Selçuklu ve Osmanlı dönemi değil Eski Uygur, Karahanlı, Harezm-Kıpçak, Çağatay ve Azerî sahasını da kapsayan bir Türk Edebiyatı İsimleri Sözlüğü hazırlanmakta. Çalışmanın en güzel yanı ise internet üzerinden ulaşım sağlıyor olması.

www.turkedebiyatiisimlersozlugu.com adresinden hizmet sunan çalışmada her bir madde alanında uzman, akademik çalışmaları ile bu alanda özellikle de biyografisini yazdığı kişi üzerine çalışma yapmış hocalar tarafından yazılmakta. Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi'nin desteklediği ve yaklaşık 24 ayda tamamlanan çalışma ile birlikte sözlük içerisinde 7.000 civarında şair ve yazar hakkında madde bulunmakta. Zengin bir birikimi, tarihin ve kütüphanelerin tozlu raflarından kurtararak erişime açan bu projede her madde ciddi bir editörlük süzgecinden geçtikten sonra sözlüğe giriyor.

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/20988/7000-sair-ve-yazarin-biyografisi-bir-tik-uzaginizda.html

Bu haber toplam 1069 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim