• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

7’lerin tevafuk ettiği bir yer Blagay Tekkesi

7’lerin tevafuk ettiği bir yer Blagay Tekkesi
Cumbalı pencerelerin altından nehir akıyor, kuşlar pencereye konuyor, nehrin sesi Kur’ân okuyan insanların sesine karışıyor. Hatice Sarı'da Bosna'da ziyaret ettiği Blagay Tekkesi'ni yazdı..

Yolu Bosna’ya düşenlerin ziyaret yerlerinin başına yazacakları küçücük bir şehir var bu topraklarda, Blagay (Blagaj) şehri.

Burayı ziyaretçilerin akınına uğratan en büyük sebep ise hiç şüphesiz Osmanlı daha bu topraklara gelmeden bir asır önce manevi rotalarını buraya çeviren Alperenlerin kurduğu Blagay Tekkesi.Ahmed Yesevi’nin müritlerinden Sarı Saltuk Hazretleri, 770 kişi ile birlikte yola çıkar ve Anadolu’dan Balkanlar’a gelir. Bu 770 kişi hem Anadolu’nun hem de Balkanlar’ın İslamlaşmasında büyük rol oynar.

Bileği sağlam, yüreği sağlam bu insanlar manevi bir yönlendirme ile geldikleri Bune nehrinin çıktığı yere bir tekke yaptırır. İster Alperenler Tekkesi deyin buraya, ister Sarı Saltuk Tekkesi, ya da Blagay Tekkesi. Hepsi aynı kapıya çıkıyor. İçinden nehir akan küçücük bir dağın eteğine kuruluyor tekke. Cumbalı pencerelerin altından nehir akıyor, kuşlar pencereye konuyor, nehrin sesi Kur’ân okuyan insanların sesine karışıyor. Öyle bir sükunet, öyle bir dinginlik var ki Alperenler Tekkesi’nde; buraya gelip de insanların gönüllerini nasıl fethettiklerinin hikayesini dinlemeden geçmek olmuyor.

 

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/18810/7lerin-tevafuk-ettigi-bir-yer-blagay-tekkesi.html

Bu haber toplam 1020 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim