• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

8. Edebiyat Festivali Basın Toplantısı Gerçekleşti

8. Edebiyat Festivali Basın Toplantısı Gerçekleşti
"Edebiyat ve Darbeler" temasıyla düzenlenecek festival, 21-26 Kasım'da gerçekleştirilecek.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığının düzenlediği, ana teması "Edebiyat ve Darbeler" olan 8. İstanbul Edebiyat Festivali, 21-26 Kasım'da gerçekleştirilecek.

TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, Sultanahmet'teki Kızlarağası Medresesi’nde düzenlenen basın toplantısında, bu yılki festivalin coşkulu geçeceğini söyledi.

Festivalin temasını, 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin etkisiyle belirlediklerini dile getiren Bıyıklı, "Bizler de bu ülkenin vicdanlı olan ve tarihin tanıklığını yapan yazarlar olarak bu konuya duyarsız kalmamak için darbeleri işlemeye karar verdik." dedi.

Darbelerin edebiyata yansıması olduğunun altını çizen Bıyıklı, "Darbelerin edebiyata yansımasını şairler, yazarlar ve akademisyenlerle birlikte işleyeceğiz. Şu ana kadar Türkiye'de darbeler üzerine bu kadar geniş çaplı bir çalışma yapılmadı. FETÖ'nün darbe girişiminin bu topraklara büyük bir zulmü oldu. Şerden hayır doğdu ve bu bizim yeniden toparlanmamıza, yeniden dirilmemize ilaç gibi geldi. Bu toprakların istikbaline sahip çıkacak en diri kalemler yine bu ülkenin yazarları olacak." şeklinde konuştu.

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi olarak 15 Temmuz sonrasında kısa süre içerisinde "Şahitlik bildirisi" yayımlayarak, darbecilere karşı milletin yanında olduklarını bildirdiklerini kaydeden Bıyıklı, şunları söyledi:

"Bu festivali hazırlarken 12 Eylül darbesini inceledik. Bu darbede sağ da sol da zulüm gördü ama bunun edebiyatını sol kesim yaptı. Muhafazakar kesim ise bu noktada başarılı olamadı. Yine 28 Şubat da tamamen Müslümanlara yapıldı. Bu süreci ise edebiyatta yeteri kadar işleyemedik. Geldiğimiz süreçte 15 Temmuz'dan sonra geçen kısa süre içerisinde artık duyarlı kesim daha nitelikli ve derinlikli bir şekilde işleyecek. Yakın zamanda çıkan şiirlerde, edebiyat dergilerinin özel sayılarında bunları görebiliyoruz."

15 Temmuz sürecinde sol kesimin edebiyatının başarısız olduğunu ileri süren Bıyıklı, sol kesimin darbeyi alkışlayan ve olağanüstü hal dönemini özgürlük kısıtlaması olarak gören bir yanlışın içerisinde olduğunu savundu. Bıyıklı, 8. İstanbul Edebiyat Festivali’nin bunun bir dönüm noktası olacağını söyledi.

Festival

Kızlarağası Medresesi'nde yaklaşık 100 şair, yazar ve akademisyenin konuşmacı olarak katılacağı festivalde söyleşiler, müzik dinletileri, belgesel gösterimleri ve şiir akşamları, imza günleri, okuma atölyeleri, sergiler ve film gösterimleri yer alacak. Ayrıca festivalin son gününde düzenlenecek törenle Festival Özel Ödülleri takdim edilecek.

Yazar Üstün İnanç'ın onur konuğu olduğu festivale; İskender Pala, Beşir Ayvazoğlu, Yusuf Kaplan, Hüseyin Su, Selçuk Küpçük, Nurettin Durman, Ahmet Yenilmez, Turan Koç, Mustafa Özçelik, Ali Ural, Mehmet Doğan, Ali Haydar Haksal, İsmail Kılıçarslan, Musa Kazım Arıcan, Ali Şükrü Çoruk, Abdulkadir Emeksiz, Gazi Sabri Ünal, Hayati Develi, Fatih Andı, Turgay Güler, Leyla İpekçi, Bedri Gencer, Bedir Acar, İhsan Kabil, Cihan Aktaş, Sibel Eraslan, Turgay Güler, Mehmet Çelik, Celal Fedai, Ali Emre ve Abdullah Harmancı'nın da aralarında yer aldığı isimler katılacak.

Bu haber toplam 1756 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim