• İstanbul 24 °C
  • Ankara 25 °C

8 Mart Kadınlar Günü, başörtüsü ve karargâh

8 Mart Kadınlar Günü, başörtüsü ve karargâh
Her yıl 8 Mart geldiğinde birçok kurum, kuruluş ve kadın dernekleri kadınların sorunlarını dile getirirler.

Kadınlar diğer çalışanlara göre daha ucuz çalıştırılan, işyerinde çalışmanın yanı sıra evde de mesai yapan, sosyal güvence sorunları olan, işyerlerinde terfi imkanları yeterince olmayan, ücretsiz aile işçisi olarak çalışan, cinsiyete dayalı işbölümü nedeniyle ağır yüklere maruz kalan, başörtüleri nedeniyle ayrımcılığa uğrayan ve görünmeyen emekleri nedeniyle sömürülen bir kitle.

Tarkan Zengin- Çalışma Hayatı Uzmanı

Bu sorunların arasında kadına karşı ayrımcılığın en belirgin göstergesi olan başörtüsü sorununu özellikle bazı kadın dernekleri uzun yıllar görmezden geldiler. Onlara sorarsanız zaten başörtüsü diye bir sorun yoktu. Üniversitelere alınmayan genç kızlar, kamuda çalışmasına izin verilmeyenler kadınlar, özel sektörde “kurumsal ilke” diyerek iş verilmeyenler kadınlar, başörtülü CV'leri kabul edilmeyenler özellikle belli kesimler tarafından yokmuş muamelesi gördüler. Üstelik kendilerine uygulanan ayrımcılığın yasal dayanakları olmamasına rağmen zulüm uzun yıllar sürdü. Başörtüsü karşıtları kadınların çalışmasını engellerken başörtüsü taraftarı olan bazı işverenlerde kadınları ucuz işgücü olarak gördüler ve emeklerini sömürdüler.

8 Martlarda alanlara çıkan bazı kadın örgütleri “kaç çocuk doğuracağıma karışma”, “hayat tarzımıza müdahale etme” diye kendileri için sloganlar atarken, aynı kadın örgütlerinin başörtüsü yasağının en şiddetli savunucuları olması enteresandır. Başörtülü kadının bitmeyen çilesi AK Parti Hükümetleri döneminde önemli oranda çözüldü. Ancak hala bu ülkede başörtüsü sorunu “Karargahların Rahatsız” olmasına neden oluyor. Manşetleriyle geçmişten beri darbelere zemin hazırlayan ve yapılan darbeleri meşrulaştıran Hürriyet gazetesi 25 Şubat'ta benzer bir haber yaptı. Haberde Karargahın eleştirildiği yedi konuya cevap verdiği söylenmesine rağmen nedense ilk maddede kadın subay ve astsubayların artık başörtülü olarak çalışmasının yolunu açan düzenlemeden duyulan rahatsızlık dile getiriliyor. Demokratik bir ülkede Hükümetin yaptığı bir değişikliğe DSİ genel müdürünün ya da Gelirler genel müdürünün ben rahatsızım demesi yadırganması gerekirken, kadınlara yapılan bir ayrımcılığın ortadan kaldırılması rahatsızlık oluşturdu. Üstelik yasak yasalara değil bir yönetmeliğe dayandırılıyordu.

Devamı: http://www.yenisafak.com/hayat/8-mart-kadinlar-gunu-basortusu-ve-karargah-2624840

Bu haber toplam 763 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim