• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

'90 Yaşındaki Delikanlı Asım'

'90 Yaşındaki Delikanlı Asım'
“90 Yaşındaki Delikanlı Asım” başlıklı konferansı Rektör Prof. Dr. Galip Akhan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan Gökçe, akademisyenler, çok sayıda öğrenci ve idari personel izledi.

Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı D. Mehmet Doğan, İstiklâl Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Âkif Ersoy’u Anma Etkinliği çerçevesinde, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Edebiyat Topluluğu’nun ev sahipliğinde İKÇÜ’nün konuğu oldu.

“90 Yaşındaki Delikanlı Asım” başlıklı konferansı Rektör Prof. Dr. Galip Akhan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan Gökçe, akademisyenler,  çok sayıda öğrenci ve idari personel izledi.

“Birlik ve beraberliğimizle, zor günler yine aşılacaktır”

Kabulünün üzerinden 95 yıl geçen İstiklâl Marşı’nın yazıldığı süreçle günümüz arasında bağlantı kuran D. Mehmet Doğan, zor günlerin yine milletçe, birlik ve beraberlikle aşılacağından kuşku duymadığını söyledi.  Doğan, “Aradan 95 yıl geçti. Zor şartlar altında yaşanan günlerdi. Yine zor günlerdeyiz. O zaman bu zor günleri nasıl aştıysak bugün de aşacağız. İstiklal Marşı tarihten çıkmış nadir marşlardan biridir. Böyle bir millet elbette ki güçlükleri aşmak için bazen dikkati çekmeyen, görülmeyen imkânlara sahiptir. Mehmet Akif de hem görünen, hem görülmeyen imkânlarımızı bahşeden büyük bir şahsiyettir. “ diye konuştu.

“Asım bir şiir mucizesidir”

İlk defa 1924 yılında yayımlanan “Asım” ile ilgili tespitlerde bulunan Doğan, kitabın ilk okunduğunda  sanki şair oturmuş bir defa da yazıp çıkarmış hissi duyulduğunu aktardı. Hâlbuki bu eserin çok uzun bir süreç içinde yazıldığını, yayınının bile yıllarca sürdüğünü kaydeden D. Mehmet Doğan,  “Akif gibi titiz bir kalemden çıktığı için biz onun farklı zamanlarda yazıldığını tahmin edemiyoruz. Mehmet Akif’in Safahat isimli şiir külliyatı 7 kitaptan oluşmaktadır. Bunlar içinde 6. kitap olan Asım’ın müstesna bir yeri vardır. Âsım, neredeyse bütün edebiyat tarihçileri, araştırmacıları tarafından Mehmet Akif’in olgunluk eseri, şaheseri olarak kabul edilmektedir. Bütün edebiyat tarihçileri derler ki; Mehmet Akif’in en olgun eseri Asım’dır. Çağdaşı olan Süleyman Nazif’in ifadesi ile ‘Asım bir şiir mucizesidir”.

“İdeal gençlik modeli: Asım”

Eserlerinde her zaman hayatın içinden konuşan Mehmet Akif’in bu eserinde de  1. Dünya Savaşı’nı çok iyi tahlil ettiğini belirten Doğan, Asım’da yansıtılan gençlik profilinin içinde bulunulan döneme yön gösterdiğini ifade etti.  Doğan, “Milli şairimiz, aklı fikri yerinde, sorumluluk sahibi, bilgili, müspet ilimlere vakıf ama maneviyatı da kuvvetli bir gençlikten bahsediyor. Akif bu kitapta Asım karakteri üzerinden ülkeyi, ülkemizi ve hatta bütün İslam dünyasını kurtaracak bir gençlik sembolü ortaya koyuyor. Bize ideal bir gençlik sunuyor. O yıllarda bilhassa pozitivizm revaçta. Pozitivizm üzerinden konuşmanın güçlü olduğu bir dönemde Akif, bunun zıddına bir karakter, maneviyatı güçlü bir gençlik ortaya koyuyor.” dedi.

“Sınava endeksli eğitim sistemi, edebiyata uzak bırakıyor”

İKÇÜ’lülere bir edebiyat ziyafeti sunan D. Mehmet Doğan’a teşekkür eden Rektör Prof. Dr. Akhan, Doğan’ın anlatımından çok etkilendiğini söyledi. Sınava endeksli eğitim sisteminin tartışmaya açık bir konu olduğunu kaydeden Prof. Dr. Akhan, “Sınava endeksli yetişen öğrenciler olarak edebiyata merakımız, Asım’a merakımız maalesef çok uzaklarda kaldı. Bazı şeylere ne yazık ki çok geç kalıyoruz. Belki de bu eserlerin ortaokul seviyesinde tahlil edilmesi gerekir. Böyle bir sistemden gelen öğrenciler olarak amacımız; öğrencilerimize edebiyatımızı biraz da olsa sevdirmek. Meseleye; nereden başlanırsa kardır gözüyle bakmaktayız.” şeklinde konuştu. 

Kaynak: http://www.ikc.edu.tr/Haber/6472/90-yasindaki-delikanli-asim

Bu haber toplam 1234 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim