• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

“91 YIL SONRA MEHMED ÂKİF KASTAMONU’DA”

“91 YIL SONRA MEHMED ÂKİF KASTAMONU’DA”
İstiklâl Marşı şairi Nasrullah Kürsüsünde konuştuğu günün yıldönümünde Kastamonu’da anılıyor.

90logo01İstiklâl Marşı şairi Nasrullah Kürsüsünde konuştuğu günün yıldönümünde Kastamonu’da anılıyor.


Milli Mücadele’nin manevî cephesini güçlendirmek için Ankara’ya davet edilen Mehmed Âkif Ersoy yurdun belli başlı şehirlerini dolaştı ve halkı işgalci güçlere karşı mukavemete çağırdı.

Mehmed Âkif’in 91 yıl önce, 19 Kasım 1920 tarihinde  Kastamonu Nasrullah Camiinde verdiği vaaz bu yöndeki faaliyetlerinin en önemli nirengi noktalarından biridir. Bu konuşma, Nasrullah Camii'nden bütün ülkeye yayıldı. Basılarak bütün ordu birliklerine ve halka dağıtıldı ve milletin mücadele azmini güçlendirdi.

Mustafa Kemal Paşa, Mehmed Âkif Kastamonu’dan Ankara’ya döndüğünde ona, “Sevr’in memleketimiz için ne feci bir idam hükmü olduğunu en iyi siz anlatınız” diyerek tebrik etti.

Mehmed Âkif’in Nasrullah Camii'nde verdiği vaazın yıldönümünde Kastamonu’da ilk defa bir anma toplantısı yapılacak.

Kastamonu Üniversitesi ve  Türkiye Yazarlar Birliği ‘nin işbirliği ile düzenlenen toplantı 18 Kasım 2011 Cuma günü öğleden sonra Kastamonu Halk Eğitim merkezi Konferans salonunda gerçekleştirilecek.

Toplantı Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın'ın açılış konuşması ile başlayacak.  Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Mehmed Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı  D. Mehmet Doğan’ın açılış bildirisinden sonra, Kastamonu Müftüsü Dursun Ali Şeker vee Şair Yazar Vahap Akbaş Mehmet Âkif’in Nasrullah kürsüsün yaptığı konuşma ile ilgili birer tebliğ sunacak. Toplantıyı TYB Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Fidan yönetecek.

Toplantı’da Kastamonu Üniversitesi öğrencileri Mehmed Âkif’in şiirleri okuyacak.

Bu haber toplam 1586 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim