• İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

A. Süheyl Ünver’in Eyüp çizimleri

A. Süheyl Ünver’in Eyüp çizimleri
Yazıları, resimleri, tuttuğu birbirinden değerli defterleri, notları ve arşiviyle A. Süheyl Ünver kadim İstanbul’un hafızası gibidir.

Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçiş dönemine şahitlik eden isimlerden biri olarak o, bu dönemde yaşanan toplumsal sancılara bigâne kalmamıştır.

Büyük bir değişimi yaşayan Türkiye’nin kadim değerlerine ve sanatlarına sahip çıkan Süheyl Ünver, bu değerlerin unutulmasına izin vermemiştir. Tezhip, minyatür, ebru ve resim çalışmalarıyla geleneksel sanatlarımızın sonraki nesillere aktarılmasında kilit taşıdır diyebiliriz onun için. Unutulmaya yüz tutmuş bu sanatları canlandırmış ve her biri için kıymetli talebeler yetiştirmiştir. Bu sebeple yakın dönem kültür tarihimize damgasını vuran büyük isimlerden biridir Süheyl Ünver.

İstanbul sevdalısı olan Süheyl Ünver için Eyüpsultan ayrı bir yere sahiptir. Üzerine yazılar yazmış ve Eyüpsultan’ın eski sokaklarını, konaklarını ve diğer güzelliklerini resimleriyle ölümsüzleştirmiştir. 2005 yılında düzenlenen "Tarihi, Kültürü ve Sanatıyla Eyüpsultan Sempozyumu"nda Prof. Dr. Ayla Ersoy’un hazırladığı tebliğden hareketle Süheyl Ünver’in Eyüpsultan çizimlerinden bir derleme hazırladık. (Kaynak: Tarihi, Kültürü ve Sanatıyla Eyüpsultan Sempozyumu IX Tebliğler, Eyüp Belediyesi Kültür Yayınları, İstanbul, 2005.)

Devamı: https://www.dunyabizim.com/a-suheyl-unverin-eyup-cizimleri-p2-aid,11539.html#galeri

Bu haber toplam 702 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim