• İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C

Abbas Levent Ertekin: İzmir’deki yazar ve şairleri çatımız altında toplayacağız

Abbas Levent Ertekin: İzmir’deki yazar ve şairleri çatımız altında toplayacağız
İzmir TYB Şubesinde yapılan olağan genel kurulunda yeni yönetim oluştu. İlk yönetim kurulu toplantısında, Abbas Levent Ertekin şube başkanı olarak seçildi. Ertekin, yapacakları çalışmalar konusunda sorularımızı cevaplandırdı.

-Kendinizle ilgili bilgi verir misiniz?

1961 yılında İzmir’in Tire ilçesinde doğdum. İzmir Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi Tesviye bölümü,1982 Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makinadan mezun oldum. Konya Selçuk Üniversitesi Psikolojik Rehberlik ve Danışma Bölümünde Yüksek Lisansımı tamamladım. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sosyoloji bölümünden lisans diplomamı aldım. Halen Atatürk Üniversitesi Emlak ve Finans Danışmanlığı son sınıf öğrencisiyim.

Yurdun değişik yerlerinde öğretmenlik, Okul Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü görevlerinde bulundum.

Ulusal basında 7 yıl Aile sayfası sorumlusu ve Spor Servisi Müdürlüğü görevini İstanbul’da yaptım. Halen Kayseri Gündem, Malatya cadde, Haber Tire, Ege Manşet internet ve gazetelerde köşe yazarlığı yapmaktayım. Ulusal ve bölgesel televizyonlarda kültür programı, 2 yıl İzmir’de yayınlanan Mavi Yıldız radyosunda program yapımcılığında bulundum. Resmi olarak Milli Eğitimde Makine öğretmeni olarak çalışmaktayım.

Bugüne kadar ulusal Yeni Nesil, Hüryurt, Yeni Asya, Tasvir gazetelerinde, Can Kardeş Çocuk Dergisinde, Yörünge, Köprü, Aksiyon, Elif dergilerinde araştırma ve röportajlarım yayımlandı.

Değişik üniversitelerin düzenlediği Ulusal ve Uluslararası sempozyumlarda 15 bildirim yayımlandı. 1982 yılından bu yana yayımlanmış 43 kitabım bulunmakta.

Türkiye genelinde Spor dalında bir Cumhurbaşkanlığı, iki röportaj dalı Türkiye birinciliği ödülüm 34 yıllık eğitim hayatımda 45 civarında Bakanlık, Valilik, Kaymakamlık, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinden alınan Takdir, Başarı, Teşekkür ile taltif edildim.

Uluslararası 6 Avrupa Birliği Projesinin proje yöneticisi, 1 Bölgesel Kalkınma Ajansı projesini hayata geçirdim. Evli ve 3 çocuk babasıyım.

Cumartesi sohbetlerimiz devam ediyor

-Önümüzdeki dönemde ne tür kültür sanat etkinlikleri düzenlemeyi düşünüyorsunuz?

İzmir Kültür hayatı bakımından İstanbul’un hemen ardından gelen bir şehrimiz. Osmanlı dönemi, cumhuriyet dönemi bunun en güzel şahitleridir. Ancak İzmir’de dağınık olarak kültür hayatını sürdüren milli, manevi orjinli yazar, şair kesimi maalesef organize olamamış sessiz dağınık bir kitle olarak durmakta. Yazarlar Birliği ülkenin en batısındaki bu şehirde bir şemsiye açtı. Bu şemsiyenin altında toparlanması için Yazarlar Birliği İzmir Şubesine çok önemli sorumluluklar düşmekte. Bunun bilinci ve şuuru ile çalışmalarımızı sahalarında uzman yazar, şairleri cumartesi sohbetleri adı altında bir araya getiriyoruz. Böylece İzmir’de yıllardır birbirinden habersiz yazar ve şair arkadaşlarımızın yalnız olmadıklarını hepsinin birer değer olduğunu, ülke kültürü ve sanatı için  önemli olduklarını hissettirmeye çalışıyoruz.

Bu anlamda hedef kitlelerimiz belirledik. Milli eğitimde 750 bin öğrenci, 6 devlet, 3 Özel Üniversitesi Yazarlar Birliği İzmir şubesinin kültür ve sanattaki hedef kitlesinin önceliğidir. Biz yönetim olarak bunlara ulaşmak için etkinlik planlamalarımızı yapıyoruz. İlk etapta MEB ile yaptığımız protokol ile artı okullarımızdaki gençlerimize kültür ve sanat dokunuşlarımızı gerçekleştireceğiz.

40.Yıla özel etkinliklerimiz olacak

-Türkiye Yazarlar Birliği bu yıl kuruluşunun 40.yılını kutluyor. Bu anlamda, özel kutlama etkinlikleriniz olacak mı?

40 yıldır ülkenin kültür hayatına dokunan, Kadim Medeniyetimizin ferde ve topluma yansımalarına ayinadarlık eden Yazarlar Birliği’nin bu yıl 40. yılı oluşu aynı zamanda güzel bir tevafuk. Şubemizin de 10. yılıyla aynı zamana denk geldi. Her iki güzelliği aynı formatta değerlendirmek açısından şehrimizde yetişen iki önemli değeri öne çıkartmak onlara bu süreçte hizmetlerinden dolayı teşekkür etmek için bir etkinliğimiz olacak. Prof. Dr. Yavuz Akpınar hocamız ile Mehmet Ozan Semerci için iki farklı program planladık. Ayrıca 40. Yıl dolayısıyla Yazarlar Birliğine emeği geçen üyelerimize hizmet plaketlerimiz olacak. Bunun için bir programımız gerçekleşecek.

Sosyal medya ve yazılı basına önem veriyoruz

-Günümüzdeki sivil toplum kuruluşları faaliyetlerini duyurmak ve varlıklarını sürdürmek için sosyal medyayı çok iyi kullanıyorlar. Şube olarak sosyal medyayı etkin kullana biliyor musunuz? Web sayfanızı kısa zaman aralıklarında güncelliyor musunuz?

Gönüllü Sivil Toplum kuruluşlarının faaliyetlerini duyurması elbette ki iyiliğin güzelliğin yaygınlaşması bakımından önemli. Yaygınlaştırma faaliyeti de geçmişte basın yoluyla okluyordu. Bugün halen basının gücü olmasına karşın bunun hemen yanına web sayfaları ve sosyal medya eklendi. Özellikle cep telefonlarının akıllı konumuna gelişiyle bu süreç hızlandı. Yazarlar Birliği olarak web sayfamız bulunmakta. Sayfamız sık sık güncellenmekte. Ancak yeterli olduğunu düşünmüyorum. Acilen yeniden organizeye ihtiyacı bulunmakta. Ayrıca akıllı telefonlarda üyelerimize WhatsApp ile hızlı ulaşımı sağladık. Değişik gruplarımız bulunmakta. Yönetim için bir grubumuz olduğu gibi etkinliklerde haberinin olmasını istediğimiz kitlenin de grubu bulunmakta. Ayrıca Facebook sayfamız aktif olarak çalışmakta.

İzmir’de yayınlanan gazetelerin kültür sayfası sorumluları ile irtibatlarımız giderek artmakta. Bunun sonucunda bir gazetemiz her hafta etkinliğimize kadrolu bir muhabir göndererek etkinliklerimizi fotoğraflayıp haber yapmaktadır.

-Gençlerin ve özellikle üniversitelerin edebiyat fakültelerinde okuyan öğrencileri faaliyetlerinizden haberdar etmek ve onların da etkinliklere katılımları için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Bu konuda bu güne kadar etkili olamadık. Ancak şu anda üniversitelerin edebiyat fakültelerindeki üyelerimizle yeni dönemde planlamaya aldığımız bir çalışmamız olacak. Bu güne kadar maalesef öz eleştiri olacak ama edebiyat fakültelerindeki akademisyenlerle gerekli temaslarımızı yeterli seviyeye getiremedik. Belki de bunda en büyük eksiklik bizdeydi. Zira akademisyenleri ziyaretlerimiz biraz eksil kaldı. Osmanlı dönemi Aydın Valisi Halil Rıfat Paşanın güzel bir sözü vardır “ Gidemediğin yer senin değildir.

-İlinizde kültür, sanat ve edebiyatla ilgilenen kişilere ulaşarak hem üye sayınızı artırmak hem de etkinliklere katlımın artmasına yönelik faaliyetleriniz olacak mı?

Başta da ifade ettiğimiz gibi İzmir Kültür Sanat yönünden İstanbul’dan sonra sıralamada gelen bir ilimiz. Edebiyatımızın bir çok tanınmış ismine mekan olarak ev sahipliği yapmış. Hür düşünceye açık olan bu ilimizde önceliğimiz kültür sanat ve edebiyatla meşgul olanlara ulaşmak oldu. Bugün için İzmir’in potansiyelinin ancak yüzde onluk dilimine ulaştığımızı düşünüyorum. Bunda şüphesiz ki biraz seçicilik etkili oluyor. Değerli Onursal Başkanımız D.Mehmet Doğan’ın 40 yıldır emek verdiği misyon ve vizyonu hep bizim önceliğimiz olunca; kendinizi daha dikkatli daha seçici olmak zorunda hissediyorsunuz. Elbette üye sayımız artsın. Ama illa üye sayımızın artması değil. Öncelik nitelik-nicelik meselesidir. Sivil Toplum kuruluşları sosyal sermayemizin yansımalarıdır. Bu sosyal sermaye oluşurken ipotekli, vesayetli olmaması gerekiyor. Bunun için de gönüllü kuruluşlara üye olurken yaptıkları Akite bağlı kalmalı. Bu akit sorumluluktur. Sorumluluk ise gereklerinin yerine getirilmesini ister. Biz üye sayısını arttırırken bu önceliklerimizi dikkate alıyoruz.

Öğrenci yazar/şair buluşmasını başlattık

-Kamu kurumlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşları ile birlikte  kültür, sanat ve edebiyat faaliyetleri yapma konusunda ne tür ortak çalışmalar yapmayı planlıyorsunuz?

Yeni dönemde bu konuda ilk yaptığımız çalışma İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile işbirliği protokolü imzalamak oldu. İki yıl sürecek olan bu protokol ile okullarımızla ortak çalışmalar yapacağız. Bunun ilk örneği Yazar/Şair Buluşmaları oldu. TYB üyemiz yazar ve şairlerle okullara gidip öğrencilerle birebir temas ediyoruz. Onlara kültür kodlarını, kültür coğrafyamızı ve bizim olan milli ve manevi değerlerimiz anlatıyoruz. Bu birliktelik diğer kamu kurumlarıyla da önümüzdeki günlerde artarak devam edecek. Zira kurumumuz kamu yararına çalışan Bakanlar Kurulu kararının olduğu bir Kurum. Hem kamu yararına çalıştığımızı söyleyeceğiz hem de kamuda uzak duracağız bu bizim felsefemizle uyuşmaz. Ancak burada ki ince çizgi kamu ile yapılan işbirliğinde tarafların kendi kimliklerini koruyan duruşları olmalı.

Bu haber toplam 2494 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim