• İstanbul 25 °C
  • Ankara 28 °C

ABD kendi kurduğu düzeni kendisi yıkıyor

ABD kendi kurduğu düzeni kendisi yıkıyor

YALÇIN: ABD S-400 alımı için bize sorun çıkartıyor ama sorun yaşadığı tek ülke Türkiye değil. Rusya, Çin, İran, Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkeleriyle de sorunlu. Ama asıl sorun, Amerika’nın kendi kurduğu sistemi kendi elleriyle yıkması ve müttefiklerine zarar vermesi. 

2. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ GİBİ BİR DÖNEMDEYİZ 

ABD ile yaşanan krizi konuştuğumuz Doç. Dr. Hasan Basri Yalçın İstanbul Ticaret Ün. öğretim üyesi. Uluslararası güvenlik, strateji ve NATO çalışan Yalçın dünyanın zor bir döneme girdiğini düşünüyor:  Beş senedir iddia ediyorum, II. Dünya Savaşı öncesi döneme girdik. Milliyetçi liderliklerin, radikal sağın yükselişi, popülizm, tepkisellik, göçmen karşıtlığı, devletler arası gerilimler, vekalet savaşları, ulus devletin yükselişi… 90’lardaki hava tersine döndü. 2. Dünya Savaşı öncesi gibi. Savaşlar ya otobüs çok sıkışıksa çıkar, ya çok gevşekse. I. Dünya Savaşı sıkışıklıktan çıktı, II. Dünya Savaşı gevşeklikten. Vekiller üzerinden yürütülen çatışmaların devletlerarasına dönüşme ihtimali maalesef yüksek.

ABD Başkanı Trump “Fırat’ın doğusuna girer ve Kürtlere vurursanız ekonomik olarak sizi mahvederiz” tiviti attığında Ocak ayında idik. 4 ay geçti, Fırat’ın doğusu mevzuu rafa kalktı, yerine S-400’ler geldi, tehdit aynı şiddette devam ediyor. Bizi ne ile tehdit ediyor ABD? Tercihinizi yapın dediğinde “Ya benimlesin ya Rusya ile” mi demi oluyor? 

Keşke o kadar net bir şey söylese ama ortada net bir şey yok. Trump’ın söylediği şeyler içerisinde her şey çok net gibi gözükmesine rağmen devamında ne olabileceğine dair kimsenin öngörüsü olmadığı için söylediği şeylerin netleşmediğini fark ediyoruz. Türkiye ve Amerika arasındaki sorunu sadece belli olaylar üzerinden, birbirini tetikleyen bir süreç olarak görürsek yanılırız. Bu olayların her biri Türkiye ile ABD arasındaki sorunların sebepleri değil, birer göstergesi. Ve bu göstergeler sadece Türkiye-ABD ilişkilerindeki gerilimlerin göstergesi değil, dünya ile Amerika’nın yaşadığı gerilimlerin bir göstergesi. Tek sorun yaşayan ülke Türkiye değil. Sadece Türkiye kriz bölgelerinde daha fazla karşılaştığı için en önce ve en fazla kriz yaşayan ülke. Bu nedenle Türk-Amerikan ilişkileri daha gerilimli gözüküyor. 

 

SORUMSUZ BİR DIŞ POLİTİK ANLAYIŞ 

Asıl mesele ne peki? 

2012’den beri ABD oldukça sorumsuz bir dış politika tavrına geçti. ABD’nin Soğuk Savaş bittiğinden beri genel olarak saldırgan bir dış politika izlediğini söyleyebiliriz. Dünyanın her tarafında üs kurmak, gerektiğinde sopayla demokrasi getirmek gibi. Bunları yaparken dünyada bir liderlik, hegemonya gösterisine devam ediyordu. Bu tutum birçok ülkeyi rahatsız eder; İran’ı da, Türkiye’yi de, Avrupa’yı da. Ama dünyada ABD gibi bir hegemon var olduğu müddetçe uluslararası sistemde istikrar olur. Kimse kimseyle dalaşmaz. Türkiye, İran’dan, İran Suudi Arabistan’dan, İran, İsrail’den tehdit hissetmez. Çünkü mahallenin kabadayısı vardır ve o kabadayı olduğu müddetçe komşular birbiri ile kavga etmezler. Dolayısıyla böyle beklenmeyen bir yan etki, göreli bir istikrar üretiyordu Amerika’nın varlığı.

Devamı: https://www.star.com.tr/yazar/abd-kendi-kurdugu-duzeni-kendisi-yikiyor-yazi-1448101/

Bu haber toplam 369 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim