• İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C

Abdülhamit Güler: Senaryo sorunumuz mu var?..

Abdülhamit Güler: Senaryo sorunumuz mu var?..
‘Kalemi iyi olan’ senaryo yazabilir gibi yanlış bir kanı var. Olmaz. Edebi bir kalem gerektirmez senaryo. Teknik bir metindir nihayetinde.
Bir filmin en önemli başlıklarından biri senaryo. Film dili dediğimiz maddelerin başında geliyor. Zira her sanat eserinde olduğu gibi film de bir fikirden doğuyor. Fikir, senaryonun başlangıç aşamasıdır.
 
Senaryonun ne kadar önemli olduğunu anlatmak artık abesle iştigal. Bize gerekli olan bu değil gibi. Senaryonun tam olarak ne ifade ettiği ve nerede durduğu hususunu irdelemeliyiz?
 
 
 
“Senaryo bir filmin en önemli aşamasıdır” diyen çok. Meşhur bir ifadeyle; iyi bir senaryodan kötü bir film çıkabilir ama kötü bir senaryodan iyi film çıkmaz. Çok doğru. Kesinlikle doğru.
 
Fekat bence senaryonun bittiği nokta konusunda yanılıyoruz. Daha doğrusu, senaryonun, sadece senariste ait olduğuna dair bir kanı var.
 
Nedir o halde?
 
Filmin her aşamasında olduğu gibi yönetmen, esasında senaryonun da sahibidir. Senaryo, yönetmenin elinde tamamlanır. Yani, post prodüksiyon aşamasında.
 
Elbette sinemaya dair her meselede olduğu gibi senaryo konusunu ele alırken de ikiye ayırmak gerek. Ticari işler ile bağımsız/festival/sanat filmi dediğimiz çalışmalar aynı şekilde yürümüyor. Yürümesi de beklenemez. Çünkü birinde filmin sahibi yapımcıdır (istisnalar kaideyi bozmuyor), diğerindeyse yönetmen. ‘Yönetmen sineması’ dediğimiz şey de bu zaten. Ayrımı zaruri kılan bir durum olduğu için kavramsallaştırmada buraya varılmış.
 
 
 
Yönetmen sineması ürünlerinin çoğunda zaten senarist ile yönetmen aynı kişidir. Ya da sürekli çalıştığı biridir. En azından senaryoda kendisi de vardır. Çünkü filmin sahibinin, yani bütün mesuliyetin yönetmende olduğu bir yöntemde senaryo da yönetmene ait olmalıdır.
 
Senaristin yönetmenden başka biri olduğu durumlarda da esasında manzara değişmez. Zira senaryo, kurgu ile biten bir süreçtir.
 
Filmin başında kaleme alınan ve onlarca ‘draft’ geçiren, sonra çekimine başlanan senaryo, çekim/prodüksiyon aşamasında değişir. Kimisinde değişiklik küçüktür, kimisinden büyük. Çekim aşaması biter. Ve bütün malzemeler masaya gelir. Post prodüksiyon dediğimiz aşamada kurgu, renk, ses tasarımı ve her türlü efekt uygulaması yapılır. Ve senaryo burada da değişir.
 
Yani bir filmin senaryosu, film bittiğinde sona erer. Senaryoya bu gözle bakmak gerekir.
Bu haber toplam 562 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim