• İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

Abdullah Harmancı, İyi Öyküler Ansiklopedisi 1

Abdullah Harmancı, İyi Öyküler Ansiklopedisi 1
KÖKSAL ALVER: “KENTSEL DÖNÜŞÜM GELDİ!!!”

Köksal Alver’in Bahane adlı kitabında yer alan bu öykü “Komşu, komşu! –Hu, hu! –Kentsel dönüşüm geldi mi? – Geldi. –Ne getirdi? …” satırlarıyla başlar ve hepimizin kulaklarında çınlayan o meşhur tekerlemeyi bir ironi içinde sürdürür. Taklit arzusu yaratan, ilham veren ama taklidi mümkün olmayan bir öyküdür. Bir bilmecenin ikinci kez sorulamayacağı veya bir fıkranın ikinci defa anlatılamayacağı gibi, bu buluş da başkası tarafından bir kez daha kullanılamaz.

köksal alver bahane ile ilgili görsel sonucu

Yapılan; bilinen tekerlemenin içine, kentsel dönüşümün içtimai zararlarının yerleştirilmiş olmasıdır. Kentsel dönüşüm, bir öyküde, olanca dokunaklılığıyla, olağan akışı içinde verilseydi, şüphesiz etkilenmemiz bu derece olmayacaktı. Ama ironinin ve pastişin dili bize çok daha fazlasını verir. “Kentsel Dönüşüm Geldi!!!” öyküsü muhteşem bir çağdaş satirdir. Varsılların kaybettikleri kent alanlarını yeniden ele geçirme girişimi, öyküde esasında doğrudan bir dille yüzümüze çarpılır. Öykü tam bir buluş içerir ve yazar bir defa bu buluşu yaptıktan sonra artık sadece tekerlemenin doğal akışına bırakır kalemini.

Merak ettiniz değil mi? Zaten İyi Öyküler Ansiklopedisi’nin amacı da bu! Bu bahaneyle Köksal Alver’i ve Bahane’sini okumalısınız! 

Abdullah Harmancı

İZDİHAM

Bu haber toplam 441 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim