• İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C

Abdullah Muradoğlu: Neoconlar İran’la savaş istiyor

Abdullah Muradoğlu: Neoconlar İran’la savaş istiyor
Donald Trump Yönetimi’nin Basra Körfezi’ne, “USS Abraham Lincoln Uçak Gemisi Grubu”yla birlikte “B-52” olarak bilinen bombardıman uçakları göndermesi ABD ile İran arasında savaş ihtimalini gündeme getirdi.

ABD’nin ancak yüksek derecede tehdit olasılığına karşı böyle büyük bir gücü harekete geçirdiğinden dolayı uzmanlar Trump yönetiminin elinde sözkonusu tehdit ile ilgili gerçek ve güvenilir bir bilgi olup olmadığını sorguluyor.

ABD’nin ‘Geniş Ortadoğu’ alanına vaziyet etmekle görevlendirdiği “Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM)” emrine büyük bir gücün sevkedildiğini Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Boltonduyurdu. Savunma Bakanlığına vekalet eden Patrick Shanahan’ın açıklamalarının Bolton’dan bir gün sonra gelmesiyse son derece dikkat çekiciydi.

ABD’nin askeri komuta zinciri içinde yer almayan, hatta ataması bile Senato’nun onay yetkisi dışında kalan Ulusal Güvenlik Danışmanının, Savunma Bakanını bu şekilde gölgede bırakması tartışma konusu yapılıyor. Öteden beri İran’a takıntılı olduğu bilinen Bolton’ın sözkonusu duyuruyu bizzat yapmasının sebebiyse belli. İsrail’in ABD’deki en sıkı müttefiki olan Bolton, Obama tarafından imzalanan “İran Nükleer Anlaşması”nın da en şiddetli eleştirmeniydi.

Bolton’ın milyarder kumarhane patronu Sheldon Adelson tarafından Trump’a tavsiye edildiğini yazmıştık. “İsrail Lobisi”nin başta gelen finansörleri arasında yer alan Adelson, Trump’ın Başkan seçilmesi için de çok para harcadı. “Adelson Ailesi” , İsrail’de Binyamin Netanyahu’nun da en büyük destekçisi. Trump’ın “Yüzyılın Anlaşması” olarak nitelediği sözde “Ortadoğu Barış Plânı”nı zamanından önce deşifre eden “İsraelHayom” gazetesi Adelson tarafından satın alınarak Netanyahu’nun emrine amade kılındı. ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınmasında ve “İran Nükleer Anlaşması”nın bozulmasında Adelson’un büyük rol oynadığı bilinir.. Adelson, Trump üzerinde bu kadar etkili.

Nükleer Anlaşmanın yıkılmasının Bolton’ın Ulusal Güvenlik Danışmanlığına denk düşmesi tesadüf değil. Adelson’ın hayallerini ulusal güvenlik gerekçeleri kılıfıyla Trump’ın kulağına fısıldadığı söylenen Bolton’ın İran konusunda öne çıkması da sürpriz değil. Bolton, İran’da rejim muhalifi “Halkın Mücahitleri” örgütüyle uzun süredir yakın temasta. Bir zamanlar ABD’nin terör örgütleri listesinde yer alan örgüt şimdi “İran Ulusal Direnişi Konseyi” adıyla faaliyet gösteriyor. Bolton’ın yanı sıra Trump’ın avukatı Rudy Giuliani de örgütün konferanslarında boy gösteriyorlar ve rejim değişikliği çağrıları yapıyorlar.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/abdullahmuradoglu/neoconlar-iranla-savas-istiyor-2050363

Bu haber toplam 321 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim