• İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Abdullah Muradoğlu'dan: Zor günlerde siyaset...

Abdullah Muradoğlu'dan: Zor günlerde siyaset...
Hiç şüphesiz siyaset, “millet yolunda azimet”den başka bir şey değildir. Bu sebeple millet hizmetinde bulunmuş tecrübeli kişilerin hatıratları siyasetçiler için yol gösterici ve uyarıcıdır.

 

Zor günler'den geçtiğimiz şu dönemde bizden önce benzer badirelerden geçen şahsiyetlerin hatıratları kıymet kazanıyor. Bir süre önce, milletvekili bir arkadaşım benden bir “okuma listesi” rica etmişti. Elbette önerilecek yüzlerce var ama yeni milletvekilleri için bazı kitaplar çok daha öncelikli.
Seçtiğim “10 kitap” arasında, 1877-1878'deki “Osmanlı-Rus Harbi” sırasında tanık olduğu olayları anlatan Mehmet Arif Bey'in“Başımıza Gelenler” kitabı ilk sırada geliyor. Arif Bey'in savaşın maddi güçlükleri, buhranlı ve değişken ruh hâlleri; kahramanlıkla korkaklık, cesaretle bozgun arasında gidip gelen insanî duygular ile siyasi ve sosyal şartlara ilişkin teşhisleri fevkalade kıymetlidir.
İkinci kitap ise, Hüseyin Kazım Kadri'nin “Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e hatıralarım” kitabıdır. “İttihat ve Terakki Cemiyeti”nin üst yönetiminde yer alan, valilik, milletvekilliği ve bakanlık yapan Kazım Kadri Bey'in sadece hatıratı değil, “10 Temmuz İnkılabı ve Netayici-Türkiye Inkırazının Sâıkları: Makedonya, Ermenistan ve Suriye Meseleleri” isimli kitabı da çok önemlidir.Kazım Kadri Bey, ”Balkan Harbi” başladığı sırada Namık Kemal'in oğlu Ali Ekrem Bolayır'a şunları söyler:
“Rumeli gidiyor Ekrem, Rumeli elimizden çıkıyor. Rumeli'yi gaib etmek de Devlet-i Osmaniye'nin inkırâzı demektir. Tacını başına geçirdiğimiz Abdülhamid'in 33 sene muhafaza ettiği koca bir mülkü, muazzam bir saltanatı beş on türedi herif; burnunun ucunu görmez, memleketi bilmez, komitecilikten başka şey düşünmez beş on serseri üç beş sene içinde yiyecekler, mahvedecekler.”
Kazım Kadri Bey'in menfi fırkacılıkla ilgili teşhisleri, tespitleri ve uyarıları bugün bile geçerlidir.

Devamı için: http://www.yenisafak.com/yazarlar/abdullahmuradoglu/zor-gunlerde-siyaset-2018340

 

Bu haber toplam 402 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim