• İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Abir En Nahas: Masallar hazînedir

Abir En Nahas: Masallar hazînedir
Küçükken büyükannemin bana anlattığı sihirli masallar sayesinde geniş bir hayal dünyasına sahip oldum, çocuk kitapları yazacak kıvama geldim. Bu özellikleri bahşeden diğer unsur ise babamın büyük kütüphanesi oldu. Bugünlere gelişimi bu iki şeye borçluyum.

Kardeşlerim içerisinde en haşarı bendim ve bundan da gayet mutluluk duyuyordum. Etrafımda kırılmadık dökülmedik nesne bırakmıyordum. Yaptığım yaramazlıklar yüzünden muhakkak bir yerlerimi kırıp incitiyor, uzun süreler evde kalmaya mahkûm oluyordum. Bu da büyükannem ile harika saatler geçirmeme vesile oluyordu. Hayatımın en bereketli, en kıymetli vakitlerini onunla geçirdiğimi söyleyebilirim. Çünkü bir kere kırıklar içerisindeydim, ayağa kalkacak hâlim yoktu. Büyükannemin bana duyduğu sevgi ve şefkat ise eşsizdi. Annem ile babam işte, kardeşlerim de okulda iken koca evde bir başımıza kaldığımız zaman beni avutmak için türlü usullere başvurur, sihir ve hayalle dolu ilginç masallar uydururdu. Bugün çocuk kitapları yazabiliyorsam onun sayesindedir.

Aileme ve çocuklarıma baktığımda her birinin okumaya, yazmaya ve güzel sanatlara düşkünlüğü aslında büyükannemin eseri. Onunla geçirdiğimiz bereketli saatlerin neticesi. Eşimle evimizde büyük bir kütüphane kurduk. Kütüphanemizi sürekli yeni kitaplarla besledik. Masal kitapları sayesinde çocuklarım büyülü bir dünyanın eşiğinden içeriye adım attılar. Masallar sayesinde başka kitaplar okumayı da sevdiler.

Anne babaların çoğu farkında değil. Oysa çocuğun ilk altı yılı çok önemli. Çocuk, kendini bu yaşlarda fark ediyor, inançlarını bu yaşlarda kavrıyor, ahlakını ve kültürel kimliğini bu yaşlarda ediniyor. Anne baba çocuğunu aslında bu yaşlarda kazanıyor. Çocukla geçirilen vakitler ileriki yaşlarda tesirini gösteriyor. Uykudan önce çocuklara anlatılan masalların bu manada önemi büyük.

Masalların faydası ne mi?

 Uykudan önce çocuklara anlatılan masallar hafızada kalıcı yer edinir ve çocuk hafızasının gelişimine olumlu katkıda bulunur. Ayrıca çocuk uyusa bile bu masalların tesirinde kalır. Kalıcılığı daha bir pekişir.

 Masalların en büyük faydalarından biri de büyüklerin çocuk ile ilişkisini sağlamlaştırmasıdır. Özellikle cep telefonları ve sosyal medya ortamlarının yıprattığı aile içi ilişkiler masallar yoluyla rehabilite edilebilir.

Devamı:http://www.gercekhayat.com.tr/yazarlar/masallar-hazinedir/

Bu haber toplam 418 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim