• İstanbul 23 °C
  • Ankara 24 °C

A’dan Z’ye Memleketim: Rusya

A’dan Z’ye Memleketim: Rusya

Türkiye Yazarlar Birliği ile Avrasya bölgesindeki kadim medeniyetlerin temsilcisi olan Eurasian House mensuplarınca kendi ülkelerini tanıtmaları amacıyla düzenlenen “A’dan Z’ye Memleketim” söyleşilerinin ilki 27 Mayıs (Cuma) günü saat 19:00’da Rusça-Türkçe Çevirmen İbrahim ŞAHBAZOV tarafından “Rusya” sunumuyla Milli Müdafaa Cad. binamızda gerçekleştirilmiştir.

Katılımcılara Rusya Federasyonu hakkında Rusya’nın tarihi, geniş coğrafyası, zengin kültürü, demografisi, ekonomisi, devlet yapısı, eğitim sistemi, edebiyatı, milli gün ve bayramları ve diğer önemli bilgiler ana hatlarıyla aktarılmıştır. Dünya haritasının büyük kısmını kaplayan Rusya bir buçuk saat süren sunum kapsamında özet olarak anlatılmıştır.

dc06a7b5-729c-4d68-8071-44ccf5711ce3.jpg

Bu çerçevede dinleyicilerin ülke hakkında genel bilgi edinebilmeleri ve hafızalarında kalıcı olabilmesi açısından öncelikle Rusya’nın başkenti, nüfusu, yüzölçümü, resmi dili ve dini gibi temel göstergelere değinilmiştir. Akabinde bir devleti nitelendirme bakımından önem arz eden GSMH, ticari hacim, enflasyon, işsizlik oranı, dış borç gibi temel ekonomik verilere değinilmiş ve diyagram vasıtasıyla görsel olarak anlatılmıştır. Sonrasında ise Rusya Federasyonun devlet yapısını anlamak için ülkenin siyasi hayatı, yönetim sistemi ve idari ve coğrafi yapısından bahsedilmiştir. Tabi bu kapsamda büyük coğrafyaya yayılmış bir ülkenin sınır komşuları da ifade edilmiştir.

Sunumun devamında toprak bakımından dünyanın 1. yerini alan ve daha çok ormanlık, yeşil ovalıklar ve tundralarla kaplı olan Rusya’nın fiziki özelliklerinden ve soğuk kışlarıyla ve sıcak yazlarıyla kurak geçen karasal ikliminden bahsedilmiştir.

Ekonomik özellikleri çerçevesinde Rusya Federasyonunun zengin madenleri ve ülkenin tatlı su rezervlerinin %90’nı içeren çok sayıda gölleri anlatılmıştır.

f824187c-0230-497c-8ff6-7fb5cdd156a4.jpg

Ayrıca, sunum kapsamında Rusya eğitim sisteminin zorunlu aşamaları(okulöncesi, ilköğretim, ortaokul, ortaöğretim ve kolejler/üniversite) ele alınmıştır.

Sunumun ikinci bölümünde ise ülkenin önemli milli günleri ve bayramları çerçevesinde Paskalya, Maslenitsa ve Noel gibi özel tarihleri anlatılmış ve sonrasında ülkenin kültürel hayatına değinilmiştir. Bu kapsamda coğrafi konumlarından ötürü tarih boyunca hem Doğulu hem de Batılı toplumlarla sürekli etkileşim halinde olan, etnik ve kültürel kodları bakımından Kuzeyli ve Doğulu, özellikle Türk kökenli, halklardan etkilenen Rusların, din ve kültür alanında ne kadar Batının tesiri altında kaldıkları irdelenmeye çalışılmıştır.

5c258b37-aaa5-48f3-8a19-665bee8ea7d2.jpg

Sonuç olarak da Rus edebiyatının Eski Çağ, Klâsik Dönem, Romantik Dönem ve 20. Yüzyıl Dönemleri boyunca evrimine ve gelişimine kısaca değinilerek her dönemin ünlü yazarlarından bahsedilmiştir.

Sunumun son noktası ise Rusya Federasyonunun Başkenti Moskova’da bulunan ve ülkenin kart viziti sayılan Kızıl Meydandan söz edilmesiyle ve Rusya Devletinin yönetildiği Kremlin, Dışişleri Bakanlığı, Duma ve Beyaz Ev gibi devlet kurumlarının gösterilmesi ve anlatılmasıyla konulmuştur.

 

Bu haber toplam 1468 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim