• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Adem Çaylak'tan: İktidarcı İslamcılık

Adem Çaylak'tan: İktidarcı İslamcılık
Tarihsel sürecinde savunmacı (refleksif) bir karakter ile temayüz eden İslamcılık, bir kurtuluş hareketi ve reçetesi olarak ortaya çıkmıştır.

Dinini “medenileştiren” ve teolojisini dünyevileştiren Hıristiyan Batı dünyasının “seküler ilahiyat” hareketi karşısında yenilgiye uğrayan ve travma yaşayan Müslümanların içinde yaşadığı Osmanlı coğrafyasında ortaya çıkan siyasi yönelimli İslamcılık hareketi, İslami karakteri haiz bir tür “modern Mesihçilik” hareketi olarak, süreç içinde devleti kurtarmanın bir ideolojisi olarak iktidar eksenli bir gelişim çizgisi takip etmiştir. Entelektüel, sufi ve toplumsal hareketlerle örüntülü İslamcılık hareketleri yanında daha baskın bir siyasi karakter kazanan İslamcı siyasi hareketler, devleti kurtarmayı Batıcılık üzerinden “başarmış” modernist ve laisist Kemalizm karşısında “ötekileştirilerek” baskı altına altına alınmıştır. Diğer İslamcı yönelimlerle birlikte yüzyıla yakındır Kemalist rejim tarafından baskılanan muhalif İslamcı siyasi hareket, Erbakan’ın Milli Nizam, Milli Selamet ve Refah Partisi gelenekleri ile İslami dönüşümün iktidarı ve devleti ele geçirmekten geçtiğine ilişkin bir yanılgı ile hareket etmişse de,  sistem tarafından “hadım” edilmemiş tarafları olduğu için bu yanılgının üstesinden gelememiş ve sistem buna izin vermemiştir. 

İslamcı siyasi hareketin yanılgısını, sözüm ona “milli görüş gömleğini” çıkararak ve İslamı referans almaktan uzaklaştığını iddia ederek yükselişe geçen ve bu “güçlü” yönüne “oy”nayan üst aklın bir projesinin bir ürünü olarak iktidara gelen Ak Parti “başarmıştır”. 1980’lerde Özal’ın açtığı Batı tipi modernitenin öncülleri ekseninde kendini var eden ve içselleştiren Ak Parti, “hizmetkar” şebekenin dümen suyunda yıkanarak iktidarı ele geçirmiş ve siyasi sistem ve devletin zihin kodları ile uyumlaştıkça muktedirleşmiştir. Patrimonyal bürokratik devlet ve tepeden inmeci nizam eksenli sorunlu Türk-İslam imparatorlukları geleneğini ihya ve inşa etmenin yolunun devleti ele geçirmekten geçtiğine inanan Ak Parti ve ona destek veren İslamcıların çoğunluğu, post-Kemalist bir mahiyet ve karakterde bir tür “iktidarcı İslamcılık” yaratmayı başarmıştır. İktidar yönelimli İslamcılığın devleti ele geçirmesi ve muhafazakar bedende sorunlu devlet ruhunun taze kanla yenilenmesi, ahlak, adalet, ilke, değer ve hakkaniyet adına büyük bedeller ödenerek gerçekleştirilmiş bir zihniyet tutulması ve ameli savrulma yaratmıştır. Bununla övünmek, ne uğruna ne kaybedildiği ve ne bedeller ödendiğinin farkında olmamak anlamına gelmektedir.

Devamı için: http://www.milatgazetesi.com/Iktidarci-Islamcilik/68955#.VUHggfntmko

Bu haber toplam 400 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim