• İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

Adem Duran: Eğitim kalitesi nasıl yükselir?

Adem Duran: Eğitim kalitesi nasıl yükselir?
Eğitimin kalitesini arttırmanın birinci yolu insan kalitesini arttırmaktır. Bireyin kalitesi arttığı bir ortamda eğitim sisteminin de kalitesinde yükseliş meydana gelecektir.
Zayıf karakterli olarak yetişen bireyler ise öteki sosyal olaylar ve sosyal sorumluluk alanında kuvvetli olarak yetişen bireylerin etkisine girmekten kendilerini alamayacaklardır. Böylelikle kendi iç uyumlarını kaybedecek ve savrulacaklardır.
 
İnsan bir beden ve bir ruhtan meydana gelmiştir. Yani bir maddi boyutu birde manevi boyuta sahiptir. Biri birine terk edilemez. Eğer iki alanı dengede götürülmezse kanadı kırık kuşa benzer ki uçması mümkün olmaz.
 
Bedeni eğitmek zorundayız. Beden eğitiminin temelinde jimnastik yatmaktadır. Sağlam bir vücuda sahip olacak. Hastalıklara karşı dayanıklı, aktif bir yaşam tarzının kapılarını aralayacak. Bir sporla iştigal etmenin hazzını alarak, zararlı alışkanlıklara meyil göstermeyecek. Böylece sağlam bir kafa yapısına da sahip olacak.
 
Beden eğitiminde oyunu kurallarına göre oynama alışkanlığı kazanacak ki, ileri yaşamında kurallara riayet eden bir birey olsun. Bunun temeli ilkokul yıllarında verilmeli ki alışkanlıklar kalıcı hale gelsin. Oyunda kurallara uyan birey, büyüdüğünde kuralsızlıklara tahammülü olmayacaktır. Böylece toplumda kurallara uyma bilinci oluşarak, düzen ve nizam gelecektir. Böyle toplumun kuralara olan bilinci de ciddi oranda yükselecektir. İnsan doğasını geliştirmenin bir yolunun da beden eğitiminden geçtiği ve hayati bir öneme sahip olduğu göz ardı edilmemelidir. Bunu da ancak ilk okullarda oynatacağımız oyunlara borçluyuz.
 
Maddi yönü bu şekilde desteklenen bireyin şimdi de manevi yönüne dönük eğitimleri alması gerekir. Bunun temelini ise musiki ve güzel sanatlar oluşturur. Musiki şu anda piyasada dolaşan ne olduğu belli olmayan yapıtların çok ötesinde olan bir olgudan bahsediyorum.
 
Dünyada bir düzen ve bir ritim bir musiki ahengi vardır. İnsan ruhunu dinlendirecek, dinlerken onun hayal dünyasına yolculuğa çıkaracak, bir musiki eğitimi verilmeli. Birey bu eğitimle bedenen ve ruhen rahatlamalı ki gerçek yaşamda en ufak bir olumsuzluk karşısında sinirlenmeyi, ağresifleşmeyi tercih etmesin.
 
Ruhu eğitmenin diğer yolu da musiki eğitimini sanatsal faaliyetlerle desteklemek olmalıdır. Bu sanatsal faaliyetlerle insanlar gemi yapmayı değil, yeni yerler keşfetmenin hayalini kursun. Tüm gizil güçlerini sanatsal faaliyetlerle ortaya çıkarsın. Üretme alışkanlığı kazansın. Umanlara yelken açsın. Bu sanatsal faaliyetler sayesinde doğanın ritmine ve ahengine aşina olsun. Yaşadığı çevreye ve canlılar arasındaki merhameti, düzeni, ahengi, temizliği yardımlaşmayı anlayabilsin. Sanatsal etkinliler bireyin ruhunda nezaket, merhamet yardımlaşma tohumlarının yeşermesine neden olsun.
 
Nedir bu iyi eğitim?
 
İyi bir eğitim iyi bir yetişme tarzıdır. İnsan fıtratına uygun bir eğitimle doğru dürüst, erdemli ve ilkeli bireyler yetiştirmek. Verilen eğitim bireyde, ilkesel bir duruşu, kurallara uyum becerisini, kural temelli bir yaşam tarzını, saygı, sevgi ve edebi insan olmanın erdemini kazandırsın, gerçeğin peşine düşürsün, hakikatin izini sürdürsün.
Bu haber toplam 717 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim