• İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Adnan Öksüz: Rıfkı Kaymaz rahmetle

Adnan Öksüz: Rıfkı Kaymaz rahmetle
Rıfkı Kaymaz…Şair, yazar, eğitimci…

 

Erzincanlıydı... Erzincan da onun için can’dı...

Milli Gazete, Yeni Devir, İttihat, Bugün, Doğu gibi çok sayıda gazetede ve Anadolu Gençlik Dergisi, Muştu, Tohum, Hareket, Mavera, Gençlik Dergisi, Hisar gibi dergilerde yazıları ve şiirleri yayımlandı. Özellikle çocuk şiirleriyle akıllarda kaldı.

Erzincan İmam Hatip Lisesi’nde benim de öğretmenimdi…

***

“Çocukluk yıllarımla ilgili genel bir değerlendirme yapayım. Ortaokul yıllarında her yaz tatilinde Erzincan’ın yerel bir el sanatı olan bakır el işlemeciliğinde çalıştım. Ustamızdan dinlediğimiz hikâyeler, kıssalar bizi hayata bağlamıştı. Bakır işleme çıraklığından önce bir terzi dükkânında hiçbir ücret almadan çıraklık da yapmıştım.

Babam bir sanat öğrenmem adına beni terziye çırak olarak vermişti. Sabahın bereketi inancıyla, sabah namazı açılan işyerinin, toprak zeminini sular, süpürür, temizlerdim. Müşterilerin getirdiği palto, pantolon, gömlekleri dikiş yerlerinden sökerek, kumaşı ters çeviriyor, onları bir anlamda yeniliyorduk. O yıllar, hayatın maddî sıkıntılarını göğüsleyen, onu aşan, sevgi, saygı, vefa, sabır gibi değerlerle mutluluğu paylaşan güzel insanlarla birlikte bana hayatı tanıma fırsatı vermiş. Bunu şimdi çok daha iyi anlıyorum…”

 

Bu cümleler merhum Rıfkı Kaymaz’a ait…

Bu ülkenin önemli bir değeri idi, Rıfkı bey…

Yetiştirdiği binlerce öğrencinin ötesinde hâl ve tavırları ile çevresine örnek olan derviş ruhlu bir edebiyatçı-yazar-eğitimci ve şairdi.

İmam Hatip Lisesi’nde edebiyat öğretmenim idi. Ama bir edebiyat öğretmeninden ziyade, üniversite yılları ve sonrasında da bir ağabey ve sahip çıkanımızdı. Bizi iyiye, güzele, doğruya yönlendirendi…

Devamı: https://www.milligazete.com.tr/makale/1885994/adnan-oksuz/rifki-kaymaz-rahmetle

Bu haber toplam 403 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim