• İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Afrika’da Sanki Yedim Camii

Afrika’da Sanki Yedim Camii
''İçinde bir namaz kılmanın henüz nasip olmadığı bizim ellerin şaheser örneği, Afrika’da hem içimi sızlatan hem de yürek kabartan bir örnek olmuştu. Attığınız bir tohumun beş bin kilometre uzakta bile nasıl dal verdiğini bir daha müşahede etmiş oldum.''

''İçinde bir namaz kılmanın henüz nasip olmadığı bizim ellerin şaheser örneği, Afrika’da hem içimi sızlatan hem de yürek kabartan bir örnek olmuştu. Attığınız bir tohumun beş bin kilometre uzakta bile nasıl dal verdiğini bir daha müşahede etmiş oldum.'' Haşim Akın yazdı.

Bir caminin hangi özelliği sizi heyecanlandırır? Mimarsanız, onun yapısına bakarsınız. İşiniz nakkaşlık ise, süslemeler sizi celbeder. Ama bütün mescitlerin secdegâh olduğunu da biliriz. Bizi rengi ve deseni değil, orada kalbe verdiği huzur ilgilendirir. Bir dostum, Osmanlı bakiyesi bir cami için, “Faiz parasının değmediği bir camidir orası, orada ayrı bir huzur hissedeceksiniz.” derdi.

Geçen hafta Burkina Faso’nun bir köyünde cami açılış merasimi vardı. Bu köye yakın zaman önce ilk kez bir cami yapılmış ve yapılan bu camide, cuma namazının kılınabilmesi için açılış töreni yapılacak. Genel bir törenle halka ve çevreye ilan edilmezse burada Cuma namazı kılmıyorlar. Biz de davet üzerine bir grup arkadaşla beraber köydeki caminin açılış törenine katılmak üzere yola çıktık. Yola çıktık dediysem, asfalt yollardan değil elbette. Belirli bir asfalt bölümden sonra dere- tepe giden zorlu bir kara yoluna alıştık.

“İstanbul’da bir cami” mi?

Cuma namazından önce konuşmalar yapıldı ve kalabalık bir cemaatle cuma namazı için camiye girdik. Cami deyince, Sultanahmet, Süleymaniye falan hayal etmeyin. Küçük bir köy camisi işte. Ama cemaati almayacağı düşünüldüğü için dışarıda erkek ve hanımlar için ayrı ayrı gölgelikler yapılmış. Civar köylerden de gelenler olduğu için içerisinin alması da mümkün değil. 

 

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/gezi-mekan/25391/afrikada-sanki-yedim-camii

Bu haber toplam 1272 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim