• İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Ahlâk kuramı geliştirilmek isteniyorsa Kur’ân-ı Kerim’e bakmak gerekir

Ahlâk kuramı geliştirilmek isteniyorsa Kur’ân-ı Kerim’e bakmak gerekir
Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi, Felsefe Bölümünden Prof. Dr. Hasan Hüseyin Bircan; “Ahlâk konusunun pratik felsefe içinde değerlendirildiğini” söyledi.

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesinin, Konya Büyükşehir ve Selçuklu Belediyesi işbirliği ile 31 Ağustos 2019 Cumartesi günü 14:00'de Kılıçarslan Konferans Salonunda düzenlenen programda ‘Felsefede Ahlâk’ konuşuldu.

Doç. Dr. Bekir Biçer’in yönettiği toplantıda konuşan Prof. Dr. Hasan Hüseyin Bircan,  “Ahlâk ya da etik, siyaset ve sanat anlamlarıyla birlikte felsefenin değer sorunsalı içinde yer alır. Dolayısıyla ahlâk, varlık ve bilgi felsefesi ile birlikte felsefenin başat sorunlarından biridir. Ahlak konusu, pratik felsefe içinde değerlendirilir. Ancak bu, onun teorik bir yanının olmadığı anlamına gelmez. Onun pratik içinde değerlendirilmesi insanın davranış, tutumu ve niyetleri ile ilgili oluşmasındandır. Buradan hareketle felsefede ahlak, ya da daha doğrusu ahlâk felsefesi, kısaca, ahlâkın konu,  sorun ve kavramları üzerinde felsefî bakış tarzıyla düşünmek ve bu düşünceyi aynı tarzda ifade etmektir.” dedi.

Ahlak felsefesinin; iyi ve en yüksek iyi, özgürlük, erdem, ahlâkî eylem, ahlâk yasası, ahlâk ilişkileri, ahlâkî bilinç, sorumluluk/ mükellefiyet, vicdan gibi temel kavramları çözümlemeye çalıştığını belirten Bircan,

Ahlâk Felsefesi Temel Sorunlar olarak şu türden sorunları çözmeye çalışır: Ahlâk ve güzel ahlâk nedir?, İyi ahlâklı bir kişi olarak insanın bir sorumluluğu mudur?, Ahlâkın üzerinde kurulduğu iyi ve kötü değerleri nedir?, İnsan eylemde bulunurken özgür müdür?, Bütün insanların ortaklaşa benimseyebilecekleri evrensel ahlâk yasası/yasaları var mıdır?, Etik kuramları nasıl sınıflandırabilir? Ve  Etik kuramlarının incelenmesi?” diye konuştu.

Bircan konuşmasının sonunda aşkın ahlâkın ve içkin ahlâkın birlikte ele alınması gerektiğine vurgu yaparak sözlerini şöyle sürdürdü: “Kur’ân-ı Kerim’de bugün bizim tartıştığımız her şey var. Haksızlık etmeyin, yalan söylemeyin, Hadis-i Şeriflere ve Peygamberimizin hayatına bakarsak; etikle ilgili bugün tartıştığımız her şeyi bulmak mümkündür. Kur’ân’ın bütün emirleri, özellikle sâlih amel adı altında bugün bizim erdemliler dediğimiz her şey sıralanıyor. Erdemsizlikler dediğimiz şey de seyyiat içerisinde, kötü ameller içerisinde sınıflandırılır ve anlatılır. Ama öte yandan Kur’ân-ı Kerim bir şey daha söyler: ‘Biz insana fücur ve takvayı ilham ettik.’ Fücur bütün erdemsizlikleri ifade eder, takva ise bütün erdemleri ifade eden bir anlam genişliğine sahiptir. Kur’ân-ı Kerim hem içerik olarak içkinlik bakımından ahlâkları tek tek anlatıyor ama öte yandan aşkınlığa da bir atıf yapıyor. ‘Allah(cc)’ın emrine uyanlar salaha, kurtuluşa ererler, ahlâklı olurlar.’İnsanın en yüce gayesi mutluluk, mutluluk ise Allah(cc)’ın emirlerine uymakla olur. Peki, burada insana fücur ve takvanın ilham etmesinin anlamı ne? İnsana fücur ve takva ilham edilmiş ise bana göre Kur’ân-ı Kerim burada, ahlâk’ın insana özgülüğünü, insana ilişkin olduğunu, insana yapıştığını ve yakıştığını, insanın varoluşu olduğunu ifade ediyor ve dolayısıyla da aşkınlığını, kendi emir ve yasaklarıyla ahlâkın o aşkın yönünü vurgulamış oluyor. Dolayısıyla insan bir durumla karşı karşıya kaldığı zaman düşünen bir varlık isen ahlâklı davranmayı başarabilirsin. Dolayısıyla ahlâkın aşkın ve içkin yönlerini birbiriyle çelişiksiz bir biçimde ahlâk kuramı geliştirilmek isteniyorsa Kur’ân-ı Kerim’e bakılması gerekiyor. İslâm ahlâkçıları bunu yapabilmiş midir, bana göre maalesef yapamamışlardır ve özellikle de aşkın yönünü ihmal etmişlerdir.”

Konyalıların büyük ilgi gösterdiği programın sonunda, Prof. Dr. Hasan Hüseyin Bircan’a Katılım Belgesini TYB Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nazmi Zengin takdim etti ve toplu fotoğraf çekimi ile etkinlik sona erdi.

felsefede-ahlak-1.jpgfelsefede-ahlak-3.jpgfelsefede-ahlak-2.jpgfelsefede-ahlak-4.jpgfelsefede-ahlak-5.jpg

Bu haber toplam 499 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim