• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Ahmet Doğan İlbey: Amerikan süt tozu içirilen nesiller

Ahmet Doğan İlbey: Amerikan süt tozu içirilen nesiller

Yı1 1963-64…  Amerikan süt tozu, peyniri, margarin ve vita yağları, Amerikan filmleri, Tommiks Teksas gibi çizgi romanlar derken Amerikan hayat tarzının hızlandığı yıllar…

Türkiye’nin bütün ilk mekteplerinde Amerikan yardımı olarak süt tozu ve süt tozundan yapılma çörek(peksimet diyorlardı) dağıtılıyordu. Talebelerin içmeleri mecburdu.

“BAK, SÜT NE GÜZEL”

Şehr-i Maraş’ta ilk mektepteyim. “Uyu uyu, yat uyu”, “Jale topu tut”, “Yaşa Atatürk yaşa!”, “Bak, süt ne güzel”, “Ilık ılık süt iç” gibi alfabe tâliminin ardından sınıflardan çıkar, bahçede sıra sıra dizilirdik.

Duvarın dibinde kurulu kazanda Amerikan süt tozu hademelerce kaynatılmış ve ılıtılmış olacak ki, başöğretmenin “Herkes sütünü alsın!” komutu duyulur duyulmaz süt kuyruğu yavaş yavaş ilerlemeye başlardı.

USA YAZILI SÜT TOZU TORBALARINA BAKA BAKA…  

Her talebenin birer naylon yahut alüminyum bardağı olurdu. Amerikan bayraklı USA armalı çuval çuval süt tozlarına baka baka içmeye zorlanır, yâni alıştırıldık.

Devamı: http://www.habervaktim.com/yazar/82971/amerikan-sut-tozu-icirilen-nesiller.html

Bu haber toplam 640 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim