• İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C

Ahmet Dur: Küresel Güçler Sadece Kültürümüzü Değil Şehirlerimizi De Yok Ediyor

Ahmet Dur: Küresel Güçler Sadece Kültürümüzü Değil Şehirlerimizi De Yok Ediyor

Türkiye Yazarlar Birliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Belediyeler Birliği ve Esenler Belediyesi işbirliğinde düzenlenen ve Turgut Cansever'e adanan 4. Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi sona erdi. Üç gün süren kongrede alanında uzman 64 konuşmacı şehirleri her yönüyle masaya yatırdılar.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, açılış konuşmasında "Anadolu şehirlerimiz artık kültüründen, mimarisinden ve vicdanından bahsedilen şehirler olmaktan çıktı. Şehirlerden kaçıyoruz çünkü bizi sıkıyor. Şehirler canavarlaştı, bizi yutuyor. Buna kim 'dur' diyecek." Diyerek adeta imdat diye haykırdı.

Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kongre Merkezindeki kongrede konuşan Arıcan, kongreyle şehirleri kültürel, tarihi ve mimari açıdan, şiir, edebiyat açısından değerlendirmeyi, anlamayı ve bu konuda yazan tarihçi, edebiyatçı, şair ve mimarları bir araya getirmeyi amaçladıklarını belirtti.

Şehirlerin insanlar gibi gözleri, ruhları ve vicdanları olduğunu ifade eden Arıcan, şöyle konuştu:

''Şehir bir medeniyettir, medinedir. Medine, din kökünden birbirine borç verilen, muhtaç olunan kök anlamından gelerek, ismi mekan olarak dinin mekanlaştığı bir kavramdır. Medineyi bu anlamıyla inancın kültüre, sanata, mimariye dönüştüğü yer olarak görüyoruz. Bu anlamda medeniyetler de şehirlerden doğmaktadır. Medeniyetler kültürle, sanatla, fikirle, düşünceyle var olmaktadır. Ancak bugün itibariyle şehirlerimiz gerçekten bu özelliğini acaba sürdürebiliyor mu? Bugün gerçekten şehirlerin bir bakışı var mı? Bırakalım şehirlerin ruhunu, kalbini, vicdanını şehirler kalmıyor. Medeniyetimizin Türk İslam kültürünün kadim şehirleri bir bir yok oluyor. Şam, Halep, Bağdat, Kudüs bugün mahzun, can çekişiyor. Ayakta kalma mücadelesi veriyor. Şehirlerimize sahip çıkamıyoruz artık. Küresel güçler sadece kültürümüzü, tarihimizi, inancımızı yok etmiyor, şehirlerimizi de topyekün ortadan kaldırıyor. Anadolu şehirlerimiz artık kültüründen, mimarisinden ve vicdanından bahsedilen şehirler olmaktan çıktı. Şehirlerden kaçıyoruz çünkü bizi sıkıyor. Şehirler canavarlaştı, bizi yutuyor. Buna kim 'dur' diyecek. Bu anlamda yerel yönetimlere büyük iş düşüyor. Şehirlerin geldiği bu noktaya çağın insanları olarak biz 'dur' demezsek, gelecek nesillere en büyük ihaneti yapmış olacağız.''

Devamı: http://www.yenisoz.com.tr/kuresel-gucler-sadece-kulturumuzu-degil-sehirlerimizi-de-yok-ediyor-makale-25260/

Bu haber toplam 600 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim