Ahmet Kabaklı Yazdı: Tarık Buğra

Ahmet Kabaklı Yazdı: Tarık Buğra
Türkiye Yazarlar Birliği, hikâye ve roman yazarı Tarık Buğra’yı 75. doğum yılı münasebetiyle anıyor. Bunu da çok doğru bir gerekçeye oturtuyor: "Geçmiş değerlerimize olduğu kadar yaşayanlara da sahip çıkmak."

Aslında âdet olmuş "büyükler" vardır; genellikle sağ kesim onları, oldukları gibi ısıtıp sofraya koymakla yetinir. Yaşayanları ise kulak bile asmaz. Aramızda Peyami Safa, Tanpınar veya Necip Fazıl da olsa hiçbir sanatkâr, ölmeden önce, rüşdünü ispat etmiş sayılamaz.

Sol kesim ise (Nâzım Hikmet’in ölümü henüz yeni sayılacağı ve üzerinde birleştikleri başka birisi de olmadığı için Nâzım dışında) ölenleri anmaktan pek hazzetmez. Daha ziyade modele ve Marksizme uygun canlıları, değerleri olsun olmasın, propaganda icabı öne çıkarır. "Star" hattâ "mega" şişirmeleriyle balonlaştırır; magazin yayınlarının ve çok bilmiş siyaset adamlarının ağızlarına kadar götürür onları. Ancak solda, şöhretleri fazla eskitmeye gelmediğinden onları sık sık değiştirip yeni "flaş isimler" tedariki de ihmal edilmez. Görülüyor ki "değerlerimizi" anlamak veya sömürmekte, sağ ile sol işbölümü yapmışlardır.

İşte Türkiye Yazarlar Birliği'ni bu yanlış göreneği kırıp Tarık Buğra'yı, İlmî edebî bir törenle anmaya hazırlandığı için tebrik ederim. Eserlerindeki kıymet hükümleri ve hakikat arayışları ile 30 Ocak Cumartesi, Ankara Millî Kütüphane'de (saat 10.30) türlü yönleriyle anlatıp tanıtacak olanlar şunlardır:

B.Ayvazoğlu, R.Kaplan, C.Kurnaz, Yücel Çakmaklı, T.Yönder, Bozkurt Kuruç, İ.Öksüz, A.Birinci, K.Kahraman, B.Yediyıldız. Açılışı TYB başkanı D. Mehmet Doğan yapacak, Tarık Buğra kendini anlatacak, bazı yakınları da konuşacaklar.

15. kuruluş yılı dolayısıyla Tarık Buğra'yı anan Türkiye Yazarlar Birliği de, birçok faaliyeti gibi, bu sebeple de, teşekkürümüze hak kazandı. Nitekim Türk Edebiyatı dergimiz de bu anma günü ve romancımız Tarık Buğra üzerindeki çalışmaları, Mart 1993 sayısında zevkle değerlendirecektir.

Türkiye Yazarlar Birliği, sayın M. Doğan'ın öncülüğünde, 15 yıldan beri, iç açıcı, millî İnsanî sanat gayretleri göstermiştir. Kendi ifadeleriyle, "Türkiye'de bugün de süren kültürel kimlik mücadelesi, 1978'de TYB'ni ortaya çıkardı... Öncelikle ülkemizde yerleşik yazar, sanatçı imajının, kültürümüze, insanımıza aykırı yapılanmasına karşı direniş için" yıllar boyu, güzel işler yaptılar:

Her sene, yılın yazarlarını değerlendiriyor. 10 yıldan beri ise, ülkemizin sanat ve fikir aynası değerinde Kültür ve Sanat Yıllıkları yayımlıyor. Ayrıca bir "Yazar Okulu" açan TYB, "Türk Dünyası ile kültür ilişkileri kuruluyor." 1992'de gerçekleştirdiği Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni 20 ülkenin Türk şairlerini yurdumuza toplamıştı.

TYB'nin 1993 programında ise Ahmet Yesevî, Mehmed Akif ve 1937'de, komünist yönetimce öldürülen Kazak şairi Mağcan Cumabay'ı anmak bulunuyor.

Türkiye Gazetesi 22.1.1993

Bu haber toplam 1374 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim