• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Ahmet Mercan: Ölüm umut olmaktan çıkmaktır

Ahmet Mercan: Ölüm umut olmaktan çıkmaktır
Bütün canlıların varlıkla uyumlu bir ilişkisi mevcuttur ve günlük akışta bunun ayrımında olmaz, derinden tefekküre dalmayız.

Dahası bunu piyasanın akışına karşı yavaşlatıcı bir unsur olarak görebiliriz. Modern insanın temel özelliği, başarıya yansımayan zaman ve çabayı beyhude görmesinde yatar.

Büyük bilincin farkına varmak için oysa aklın önyargı duvarını yıkmakla katılabiliriz büyük akışa. Canlılarla tabiat arasındaki bağ, insanla canlılar ve varlık arasındaki ilgi üzerinden bakıldığında bir doku birlikteliği elde etmek mümkün. Geleneğin irfanıyla algılanmayı bekleyen engin tasavvuru, pazarın telaşlı ritmine kurban ettiğimizde, rakamların dünyası ile sorunumuz kalmaz.

Asıl sorun da o zaman başlar.

İnsanın kozmik alemle bağlantısı, tabiatla kurduğu ilişkinin mahiyeti aynı zamanda onun kimliğiyle ve dolayısıyla medeniyet tasavvuruyla alakalı olarak tebarüz eder. Tabiat canlıların ihtiyacına karşılık verecek zenginlikte donatılmış, kendi dengesini ihtişamlı bir akışla sürdürürken, insan için, üzerinde beslediği canlılarla da aktif olarak bir çaba ile üretime durur. İnsan bu cömert ve velut ikrama karşı saygılı ve tutumlu yaklaşım içinde olması için öncelikle amacın künhüne varması icab eder.

İnsana ulaştırmak için deverana duran varlık karşısında, ikramın karşılığının düşünülmesi ve nasıl bir teşekkürle karşılık verilmesi gerektiği adalet ve vefa duygusu ile ilgili bir durumdur. Bahşedilmiş nimete karşı nasıl bir tutum insana yaraşır?

Devamı: http://www.dunyabulteni.net/yazar/ahmet-mercan/20450/olum-umut-olmaktan-cikmaktir

Bu haber toplam 775 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim