• İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

Ahmet Murat Hikem-i Ataiyye'nin Beyitlerini Şerh Etti

Ahmet Murat  Hikem-i Ataiyye'nin Beyitlerini Şerh Etti
Şair Ahmet Murat, Zeytinburnu Belediyesi’nin düzenlediği HİKMETİN İZİ seminerinde Hikem-i Ataiyye okumalarına devam ediyor.

Anadolu’ya Osmanlı’nın son dönemlerinde gelen ve Mısır, Tunus, Fas gibi ülkelerde yakın zamana kadar üniversitelerde ders olarak okutulan İbn Ataullah El İskenderi’nin Hikem-i Atâiyye eserinin okunması 24 Aralık Çarşamba akşamı Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşti.

Dinleyicilerine Hikem-i Atâiyye’yi şerh etmek için arif olmak gerektiğini söyleyen Ahmet Murat, kendisinin eseri şerh etmediğini, yapılmış şerhlerden derlemeler yaptığını ifade etti.

Ahmet Murat, Hikem-i Atâiyye’deki “Senin için garanti altına alınmış olan rızkın için çabalarken buna karşılık senden talep edilen taat ve itaat konusunda zayıflık, tembellik, gevşeklik göstermen senin basiretinin (kalp gözünün) körlüğüne delildir.”  beşinci beyiti teberrüken Arapça okuduktan dinleyicilerine izah etti.

“Senden talep edilmeyen, tersine senin için garanti altına alınmış olan rızkın için gayret gösterirken buna mukabil senden asıl istenen şey olan Allah’a itaat ve ibadet noktasında tembellik etmen senin körlüğünün kanıtıdır diyor. Rumni bu hikmetle alakalı rızık için çalışmak kalp körlüğüne delil değildir der.  Ankebût Suresi’nde mesela “Her canlının rızkına Allah’ın kefil olduğu”na dair işaretler, güçlü vurgular var. Buna mukabil o rızkın kazanılması için çalışmamız emrediliyor. Burada sûfilerin kudret ve hikmet diye bir diyalektiklerin vardır. Sûfilerin ifadelerinin genelinde bir diyalektik görürüz. Bazen bakıyorsunuz şeriat hakikat diyalektiği çalışıyor. Çünkü dünyanın herkesin gözünün önünde cereyan eden, gündelik olaylara verdiğimiz etkilerden oluşan bir kabuğu var. Bir de bütün bu sahnenin gerisinde, bütün olanların arkasında sûfilerin bize var dedikleri bir anlam; o oradadır, ona ulaşmak için bu kazıyı yaparsan göreceksin dedikleri gizli bir dünya var. Dünya öyle bir yer ki, bu ikisinin çelişkisi oluyor dünyada. Dünya çalışmak zorunda olmakla, Allah’ın rızkını garanti etmesinin birlikte yürümesi gereken bir yer.”

Devamı için: http://kulturgundemi.com/edebiyat/ahmet-murat-hikem-i-ataiyyenin-beyitlerini-serh-etti-haber-6437

Bu haber toplam 1272 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim