• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Ahmet Varol: Afganistan’da seçim sonuçları açıklandı

Ahmet Varol: Afganistan’da seçim sonuçları açıklandı
Afganistan’da 28 Eylül 2019 tarihinde cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. Normalde cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 20 Nisan 2019 tarihinde yapılması planlanıyordu. Ancak seçimler iki kez ertelendi.

Bu erteleme kararlarında ABD ile Taliban arasında yürütülen görüşmelerin de etkisi olmuştu. Hatta en son alınan karara göre Taliban’ın meşru saymadığı için kendisiyle doğrudan görüşmeyi reddettiği Kabil hükümetiyle masaya oturmayı kabul etmesi durumunda cumhurbaşkanlığı seçimleri, Taliban’la yapılacak anlaşmanın ayrıntılarının ortaya çıkmasına kadar ertelenecekti. Ancak 5 Eylül 2019 tarihinde Taliban’ın, Amerikan askerlerini hedef alan ve bir Amerikan askerinin de hayatını kaybettiği bir saldırı gerçekleştirmesi üzerine ABD’nin tek taraflı olarak görüşmeleri kesme kararı vermesi üzerine anlaşma ümidinin ortadan kalkması sebebiyle 28 Eylül 2019’da seçimler gerçekleştirilmişti. 

Taliban, seçimlerin yapılmasını istemiyor ve engellemek için bütün gücünü kullanacağını belirtiyordu. Seçim propagandalarının devam ettiği dönemde bazı miting yerlerine yönelik saldırılar da düzenledi. Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin bir mitingine yönelik saldırıda 26 kişi hayatını kaybetti.

Seçim günü güvenliğin sağlanması ve oy verme işleminin önündeki güvenlik sorunu engelinin kaldırılması için Kabil hükümeti bütün güvenlik elemanlarını seferber etti. Buna rağmen yine de oy kullanılacağı belirtilen noktaların yarıdan fazlasında güvenlik nedeniyle oy kullanılamadı. Oy kullanma işleminin engellenmesi için seçim günü de saldırılar düzenlendi. Bu saldırılar yüzünden ölenler ve yaralananlar oldu.

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ahmet-varol/afganistanda-secim-sonuclari-aciklandi-31376.html

Bu haber toplam 221 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim