• İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

Ahmet Varol: MBS’nin açılım ziyaretleri

Ahmet Varol: MBS’nin açılım ziyaretleri
Arap sosyal medyasında Suudi Arabistan’ın veliaht prensinin MBS olarak kısaltılan adının açık okunuşu artık Minşar bin Selman olarak yaygınlaşmaya başladı.
Yani Selman oğlu Testere. İngilizce yayın organlarında da söz konusu kısaltmanın açık okunuşu için Mister Bone Saw yani Bay Kemik Testeresi deniyor. Bunların her ikisinin de uygun olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü adam “Muhammed” ismine hiç lâyık biri değil. 
 
MBS yani Minşar bin Selman, Suudi Arabistan’ın ve başına geçirilen veliaht prensin gerçek yüzünü ortaya çıkaran Cemal Kaşıkçı cinayetinden sonra ilk yurtdışı seyahatine geçtiğimiz Perşembe günü yani 22 Kasım tarihinde başlamıştı. Dünyada kendisine yönelen tepkilerden dolayı ülke dışına çıkmaktan biraz çekiniyordu. Ama her şeye rağmen kirli yüzünü gizlemek amacıyla kullandığı perdeyi açarak ülke dışına çıkması, bir açılım gerçekleştirmesi gerektiğini düşündü. 
 
Seyahat öncesinde, resmi açıklamalarda hangi ülkelere uğrayacağı hakkında çok ayrıntılı bilgi verilmedi. Çünkü gitmek istediği ülkelerde kendisine yönelecek tepkilerden dolayı rotasını değiştirme ihtimalini de göz önünde bulundurması gerekiyordu. O yüzden net bir seyahat programı ortaya koymaktan ve bu programı kamuoyuna açıklamaktan çekindi. 
 
İlk olarak en samimi dostu ve birlikte Yemen’de büyük katliamlar yaptıkları Körfez Koalisyonu ortağı Birleşik Arap Emirlikleri’yle başladı. Çünkü en rahat bir şekilde ziyaret edebileceği ülkelerden biri buydu. 
 
BAE hem homojen bir toplumsal yapıya sahip olmadığı, çok farklı etnik unsurların bir arada yaşadığı, sivil yapılanmaların engellendiği, hem de aynen Suudi Arabistan’da olduğu gibi siyasi diktatörlüğün hüküm sürdüğü bir ülke olduğundan burada MBS’nin seyahatine karşı tepki gösterileri düzenlenmesi ihtimali yoktu. Zaten dikta rejiminin fiili bir tepkiye fırsat vermesi de söz konusu değildi. O yüzden MBS bu ülkede kendini rahat hissedecekti. Dolayısıyla bu ülkede üç gün kalarak muhtelif görüşmeler gerçekleştirdi. Bazı ülkelerin ileri gelen yöneticilerinin aynı tarihlerde BAE’de olmalarını da fırsat olarak değerlendirip onlarla görüşmeler yaptı. 
Bu haber toplam 409 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim