• İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Ahmet Varol: Sudan’da henüz ittifak sağlanamadı

Ahmet Varol: Sudan’da henüz ittifak sağlanamadı

Aralık 2018’de Sudan’da Ömer El-Beşir yönetimine karşı sivil bir isyan başlatan hareketi organize eden Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri, askerlerin gerçekleştirdiği darbeyi bir devrim olarak nitelendirdi. Gerçi böyle bir darbenin gerçekleştirilmesinde söz konusu sivil hareketin ve gerçekleştirdiği eylemlerin önemli rolü olmuştu. Ancak olay bir devrim değil tam anlamıyla askeri bir darbeydi ve darbe sonrasında oluşturulan yönetim de bir cuntaydı. 

Beşir yönetiminin gitmesi için asıl mücadeleyi kendilerinin yönlendirdiği sivil hareketin verdiğini düşünen Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri yönetimin bir an önce kendilerine devredilmesi ve Beşir yönetimine son veren darbecilerin arka planda kalması için pazarlıklara başladı. Pazarlıklarında etkili olmak ve darbecileri isteklerini kabule zorlamak için bir yandan da eylemlerini ve gösterilerini sürdürdü. 

Bu arada Arap dünyasında ABD’nin birer uzak karakolu görevi yapan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan ve Mısır, darbecilerin ekonomik problemlerin üzerine gidebilmek için yardıma ihtiyaç duymalarını istismar ederek Sudan’da gidişatı kendi kontrollerine almak amacıyla devreye girmeye çalıştılar. Darbeci grup yani Askeri Konsey bu ülkelerin desteğine olumlu yaklaştı. Ancak sivil hareket onların yardımlarının asıl amacının Sudan’ın siyasi ve diplomatik çizgisine hükmetmek olduğunu düşündüğü için karşı çıktı. 

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ahmet-varol/sudanda-henuz-ittifak-saglanamadi-28582.html

Bu haber toplam 252 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim