Ahmet Varol: Yemen için uzlaşma görüşmeleri

Ahmet Varol: Yemen için uzlaşma görüşmeleri
Yemen’de, ülke halkının hiçbir tarafında yer almadığı iki cephenin savaştığını ancak bu savaşta Yemen halkının ezildiğini gazetemizde 23 Kasım’da yayınlanan “Yemen’de savaşanlar ve ezilenler” başlıklı yazımızda dile getirmiştik.

Böyle bir savaşta çarpışan tarafların hangisi galip gelirse gelsin Yemen halkı zafer kazanmış olmayacak. Yemen halkının kazancı savaşın bir an önce son bulmasında ve sükûnetin sağlanmasında. 

Bir haftadan fazla süredir İsveç’te Yemen’de anlaşmaya doğru bir ilerleme kaydedilmesi için BM gözetiminde, İran’ın yönlendirdiği Husi hareketini temsil eden heyetle Suud yönetimi tarafından desteklenen Aden hükümetini temsil eden heyet arasında görüşmeler yürütülüyor. Bu görüşmeler Yemen’deki çatışmaların sonlandırılması ve bir uzlaşmaya varılması için BM gözetiminde gerçekleştirilen görüşmelerin beşincisi. Bundan önce gerçekleştirilen görüşmelerden maalesef herhangi bir anlaşma çıkmamıştı. 6 Aralık Perşembe’den beri yürütülen bu turdan da ilk etapta bir anlaşma çıkması beklenmiyor. Çünkü bu görüşmeler bazı öncelikli konuların ele alındığı hazırlık görüşmeleri niteliği taşıyor. Eğer hazırlık görüşmelerinde ilerleme sağlanır ve gündeme alınan öncelikli konularda anlaşma olursa herhangi bir çözüm formülü üretilmesi konusunda görüşmeler yapılması için bir ilerleme kaydedilmiş olacak. Ayrıca bu görüşmelerden ilk etapta bir ateşkes çıkması ümidi de pek yok. Her ne kadar ateşkes sağlanması arzulanan bir şeyse de bir yandan İsveç’te masabaşı görüşmeler yapılırken diğer yandan Hudeyde’de saldırılar devam ediyor ve saldırıları gerçekleştirenler pek ateşkese yanaşma niyetinde olmadıklarını ortaya koyuyorlar. O yüzden etraflı bir ateşkesten sözedilebilmesi için ilk hazırlık görüşmelerinden beklenen sonuçların çıkması, sonra yeni bir aşamaya geçilmesi gerekiyor. 

Devamı: http://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ahmet-varol/yemen-icin-uzlasma-gorusmeleri-26787.html?utm_source=partners&utm_medium=gazeteoku.com&utm_campaign=feed

Bu haber toplam 363 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim