• İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

Ahmet Varol'dan: Tomrukların Tobruk hükümeti

Ahmet Varol'dan: Tomrukların Tobruk hükümeti
Kur’an-ı Kerim’de, etkileyici ve düşündürücü teşbihler ve temsiller yer alır.

Kur’an-ı Kerim’de, etkileyici ve düşündürücü teşbihler ve temsiller yer alır. Münâfıklarla ilgili olarak da şöyle buyrulur: 

“Onları gördüğünde cüsseleri hoşuna gider. Konuştuklarında sözlerini dinlersin. Onlar adeta sıralanmış kütükler gibidirler. Her bağırtıyı aleyhlerine sanırlar. Onlar düşmandır, onlardan sakın. Allah onları kahretsin! Nasıl da uzaklaştırılıyorlar!” (Münafikun, 63/4)

Yani onların boylu poslu, gösterişli olmalarının bir şey ifade etmediği, sıralanmış kütükler gibi oldukları çünkü içleriyle dışlarının farklı olması, içinde bulundukları topluma kin beslemeleri ve düşman olmaları sebebiyle etraflarındaki gelişmeler karşısında çok telaşlı oldukları, bu yüzden de her bağırtıyı aleyhlerine gelişme sandıkları vurgulanır. 

Müslüman halkların zulüm yönetimlerinden kurtulup kendi öz değerlerine ve özgürlüklerine kavuşmaları için başlatılan yürüyüşün önünün kesilmesi amacıyla başvurulan oyunlarda bölgesel ve uluslararası güçlerin kirli oyunlarına âlet olan işbirlikçiler de burada sözü edilenlerden farklı değiller. Çünkü kendi toplumlarına düşmandırlar. Dünya saltanatlarını sürdürmek için halkların özgürlük mücadelelerinin önünü kesmeye çalışan global güçlerin ve onlarla işbirliği içindeki zulüm rejimlerinin hesabına savaşmaktadırlar. Zulüm çetesi hesabına verdikleri savaşta kendilerini haklı gösterebilmek için yalanlara tutunmak zorunda olduklarını bilirler. O yüzden içleri ve dışları farklıdır. İhanet içinde olduklarını iyi bildiklerinden her bağırtıyı  aleyhlerine gelişme zannederler. 

Libya halkının zulme karşı zaferini geri almak amacıyla başlatılan fitne savaşının başını çeken ve emekli general diye anılan Halife Haftar da onlardan biridir. 

Uluslararası emperyalizmin ve onunla işbirliği içindeki yerel zulüm yönetimlerinin “Baltacı fitnesi” taktiği  Libya’da tutmadı. Başta Bingazi olmak üzere Kaddafi döneminde kasten geri bırakılmış bölgelerin ayrıcalık istemeleri ve bu amaçla ortalığı karıştırmaları için bazı taktiklere başvurdular ama başarılı olmadı. Çünkü zulme başkaldırı zaten Bingazi’den patlak vermişti ve bu bölgenin ahalisinin dindar kimliği oyunu bozdu. Bölgenin halkı her ne kadar, Kaddafi döneminde ihmal edilmelerine karşılık kendilerine öncelik verilmesini istediyse de bu talebini bir fitne savaşına dönüştürme oyununa da gelmedi. 

O yüzden Haftar fitnesine ağırlık verdiler. Bu adam biraz kendine güvenebilecek konuma geldiğini düşündüğünde destekçilerinin de teşvikleriyle iki kez darbe girişiminde bulundu. Ama her ikisinde de ağzına burnuna bulaştırdı ve son derece başarısız kaldı. Bunun üzerine Libya’nın Mısır sınırına yakın bölgesinde kıyı kenti olan Tobruk’ta Parlamenterler Meclisi adını verdikleri ikinci bir danışma meclisi oluşturdular. Ardından bu meclise bağlı ayrı bir hükümet kurdular.  Abdullah es-Seni adında bir tomruğu da başbakan yaptılar. 

Devamı için: http://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ahmet-varol/tomruklarin-tobruk-hukumeti-9682.html

Bu haber toplam 446 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim