• İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Âkif Dursunbey'deydi...

Âkif Dursunbey'deydi...
Akif için sanat toplumsal araçtır Dursunbey Belediyesi Mehmed Âkif’in vefatının 74. yılı vesilesiyle düzenlediği panelde Mustafa Özçelik, Mehmet Narlı ve Cevat Akkanat katıldılar.. Dursunbey Belediyesi Mehmed Âkif’in vefatının 74.
22827Akif için sanat toplumsal araçtır
Dursunbey Belediyesi Mehmed Âkif’in vefatının 74. yılı vesilesiyle düzenlediği panelde Mustafa Özçelik, Mehmet Narlı ve Cevat Akkanat katıldılar..

Dursunbey Belediyesi Mehmed Âkif’in vefatının 74. yılı vesilesiyle 25 Aralık Cumartesi günü bir panel düzenledi. Panelin konuşmacıları şair-yazar Mustafa Özçelik, Doç. Dr. Mehmet Narlı ve şair-yazar Cevat Akkanat’tı.M. Akif Ersoy Paneli

Geleneksel Suçıktı Şiir Akşamları’na yaptığı ev sahipliği ile bilinen Dursunbey, bu kez bir panelle kendisini gösterdi. Böylece, Balıkesir’in bu yeşil beldesi, bünyesinde yapılan etkinliklerle kültür ve sanat dünyamızı renklendirmeye devam edeceğini göstermiş oldu.

Başkan Edebiyatçı…

Son üç dönemde ilçenin Belediye Başkanlığını yapan M. Ruhi Yılmaz edebiyatçı bir kimliğe sahip. Vaktiyle edebiyat öğretmenliği de yapan Yılmaz, panelin açılışında Âkif’in kişiliği ve ahlâkı üzerinde durarak millî şairden şiirler okuyup hemşehrilerinin gönlünü titretti.

Dursunbey M. Akif Ersoy Paneli

İslâmî bir şahsiyet…

Mehmet Âkif Paneli’nin oturum başkanı Mustafa Özçelik’ti Âkif’in şahsiyeti üzerinde duruna Özçelik, şair, düşünür, iman ve aksiyon adamı olarak Âkif’in örnek ve önder bir kimlik olduğunu söyledi. Özçelik’in konuşmasında “Mehmet Âkif’in şahsiyetine esas teşkil eden ilkeler, her şeyden önce İslâm ahlâk prensipleridir. O, inandığı ve yürekten bağlandığı İslam’ın bu anlamda somut bir temsilcisi olmuştur.” dedi. Onun dindarlık, doğruluk, vefakârlık, samimiyet, adalet, hürriyet, eşitlik, yurtseverlik, paylaşma, mütevazılık… gibi müspet ahlâk ilkelerine bağlı bir şahsiyet olduğunu söyledi.

Âkif’te sosyal hayat…

Doç. Dr. Mehmet Narlı, Âkif’in şiirlerindeki sosyal yapıya temas ettiği konuşmasında şunları söyledi: “Akif, sanatını, toplumun uyarılması ve yönlendirilmesi için bir araç olarak inşa eder. Toplum, onda kavramsal bir tasarım değil, içinde yaşadığı hayat alanıdır. Akif’in şiiri, bir tür sosyal günlüktür. Onun şiirinde İkinci Meşrutiyet yıllarından Cumhuriyet yıllarına kadar sosyal hayatın çözülüşünün, yükselişinin veya değişiminin sahnelerini görmek mümkündür.” Mehmet Narlı, Âkif’in şiirlerindeki sosyal tenkitlerin genellikle cehalet, ilimlerden uzaklık, mesleksizlik, disiplinsizlik, tefrikacılık, ümitsizlik, aydınlar arası iletişimsizlik gibi hususlar olduğunu belirtti.

Dursunbey M. Akif Ersoy Paneli

Âkif’in düşünce ve söylemleri…

Son panelist Cevat Akkanat ise “Düşünce ve Söylemleri Bağlamında Âkif’in Şiirine Bakış” başlıklı konuşmasıyla bir dava adamı ve sanatkâr olarak Âkif’in, gerek fiilleri gerekse eserleri ile kendisinden sonra gelenlere ölümsüz bir miras bıraktığını belirti. Bu mirasın kişiye nitelikli bir sorumluluk bilinci yüklediğini belirten Akkanat, bunun ifasına girişeceklerin Âkif’in dili olan “Kur’an lisanı”ndan haberdar olmaları gerektiğini vurguladı.

Dursunbey M. Akif Ersoy Paneli

Yoğun katılım…

Âkif Paneli’ne Dursunbeylilerin, özellikle de gençlerin katılımı yoğundu. Gençlerin bu görünümü, konuşmacıların zaman zaman Âkif ve gençlik teması üzerinde durmasına vesile oldu.   Panel, açılış konuşması ve akabindeki slayt sunumu ile birlikte 2 saat sürdü.

Mehmet Âkif Ersoy Kültür Merkezi…

Programın bir başka özelliği, yapımı yeni biten ve bünyesindeki ilk etkinlik Mehmet Âkif Paneli olan Dursunbey Belediyesi Çok Amaçlı Kültür Merkezi’nin adı, genel isteklere tercüman olan şair Mustafa Özçelik’in teklifi ve halkın alkışlarıyla “Mehmet Âkif Ersoy Kültür Merkezi” olarak belirlendi. Dursunbey Kaymakamı İbrahim Küçük’ün Âkif Paneli’ne sağladığı katkılar da dikkate değerdi.

 

Panel sonrasında

Bu haber toplam 1367 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim