• İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

Akif Emre'den: Tehdit gibi barış ödülü!

Akif Emre'den: Tehdit gibi barış ödülü!
el gibi dünya çapında etkin bir ödül organizasyonunun tartışılması hatta tartışmalı olması bir bakıma doğal sayılabilir. Sorun sadece ödüle layık görülen isimlerde isabet edilip edilmediği ile sınırlı olsaydı bir yazı konusu bile olmayabilirdi.

Jürinin ödüllendirmelerinde siyaset, kültür hatta bir uygarlık perspektifini yansıttığı göz önüne alındığında sorun daha da büyüyor elbette.

Nobel sadece dünya barışı, bilim, edebiyat gibi yüksek insanlık hedefleri için çabaları ödüllendirmek gibi ulvi bir gayeye hizmet etmekten öteye en azından sonuçları itibariyle farklı işlevleri üstlendiği söylenebilir. Batı merkezli bir ödüllendirmede seçilen kriterler doğal olarak o kültürün kodları, evrensel olduğu iddia edilen ilkelerine uygunluğu göz önüne alınacaktır. Her ne kadar ortak insanlık ideali gibi çok hamasi cümlelerin arkasına sığınsa da derin siyasi, stratejik bir bakışın gölgesi daima vardır. Sorun bu açık gerçeğin yok yok sayılması, hatta batı dışı ülkelerde farklı anlamlar yüklenmesi.

 

Tartışmalar, daha çok barış gibi muhtevası gereği son derece siyasi alanda verilen ödüllerde kendini gösterir. Fakat spekülatif alan sadece bununla sınırlı değildir; mesela edebiyat ödüllerinde verilecek ülkenin seçimi, ödül sahibinin edebiyatçılığından ziyade kimliği, siyasi, dini görüşü gibi etkenlerin etkili olduğunu bilmek için jüri üyesi olmaya gerek yok.

 

Nobel, Oscar, Eurovision gibi uluslararası ödüller sık sık bu tür sorgulamaların muhatabı olmuştur. Olmaya da devam edecektir. Mesele, Bir dünya görüşünün, egemen bir sistemin bakış açısını, sanatsal, insani değerlerini, stratejik tercihlerini, kültürel kodlarını yansıttığını farketmekte. Bu temel gerçekleri yok farzederek “yüksek insanlık idealleri” adına verilen ödülleri kutsamanın alemi olmadığı gibi beklentiye girmek de yersiz.

 

Tunus Ulusal Diyaloğ komitesini oluşturan dört farklı sivil toplum kuruluşunun Arap Baharı sonrasında üstelendiği rol nedeniyle Nobel Barış ödülüne layık görüldüğü açıklandı. Tunus Ulusal Diyalog Komitesine, Arap Baharı sonrası ülkenin iç savaşa sürüklenmesini önlediği ve uzlaşı hükümetinin kurulmasını sağladığı için ödüllendirilmiş.

Devamı için: http://www.yenisafak.com/yazarlar/akifemre/tehdit-gibi-baris-odulu-2022298

Bu haber toplam 410 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim