• İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C

Âkif, kabri başında anıldı

Âkif, kabri başında anıldı
Başbakan, 2011'i Âkif yılı ilan etti. Ama bu yılın içi doldurulamadı. İşin resmî sahibi olan Millî Eğitim Bakanlığı ağırdan aldı. Başlangıçta istekli görünen Kültür Bakanlığı da müessir olamadı.


İSTİKLÂL Marşı şairi Mehmet Âkif Ersoy, ölümünün 75. yıl dönümünde Edirnekapı Şehitliği'ndeki kabri başında düzenlenen törenle anıldı. İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen tören, İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Törende konuşan İl Millî Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Mehmet Âkif Ersoy'un, bu milletin ortak değerlerini ve ortak paydasını ifade ettiğini söyledi. Ersoy'un, kişiliği ve örnek davranışları ile Türk toplumuna önderlik yapan şahsiyetlerden biri olduğunu vurgulayan Yıldız, Mehmet Âkif Ersoy'u sadece bir şair olarak övmenin yeterli olmadığını, aynı zamanda kendisinin milli mücadelenin önderlerinden olduğunu kaydetti. Mehmet Âkif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı da Ersoy'un vatana ve şehide yazılan en güzel şiirin şairi olduğunu belirtti. Bağımsızlığın simgesi İstiklal Marşı'nın şairi ve Cumhuriyet döneminin fikir öncülerinden Mehmet Âkif Ersoy'un adını taşımaktan büyük gurur duyduklarını dile getiren Prof. Dr. Saatcı, kendisini rahmet ve şükranla andıklarını söyledi. Prof. Dr. Saatcı, Ersoy'un hayatını okuyan, düşünen, çalışan ve üreten insanların yaşadığı bir millet için harcadığını ifade etti. Konuşmaların ardından Prof. Dr. Saatçı, Mehmet Âkif Ersoy'un ilk milletvekilliğini yaptığı Burdur'dan getirdiği toprağı kabre döktü. Öğrenci ve vatandaşların da katıldığı tören, Mehmet Âkif Ersoy için okunan Kur'an-ı Kerim ve edilen dualar ile sona erdi. 

‘MEHMET ÂKİF YILI'NI BÜROKRASİ HEBA ETTİ

TÜRKİYE Yazarlar Birliği (TYB) Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, “2011 Mehmet Âkif Yılı”na Millî Eğitim ve Kültür bakanlıklarınını sahip çıkmadığını ifade ederek, “Mehmet Âkif yılı”nın sonuna geldik… 2011 Mehmet Âkif yılı ilan edilince ümitlenmiştik. Bir şeyi ‘ilan etme'nin yetmediğini tekraren ve bir daha gördük: Mehmet Âkif yılı bürokrasinin elinde heba oldu!” dedi.
TYB, İstiklal Marşı'nın kabulünün 90. ve Mehmet Âkif'in vefatının 75. yıldönümü dolayısıyla ilan edilen “2011 Mehmet Âkif yılı” boyunca yapılan ve yapılamayanları değerlendirmek üzere 27 Aralık Salı günü saat 11.00'de bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan TYB Şeref Başkanı Doğan, bütün dünyada böyle önemli yıldönümlerinin seneler öncesinden başlayan hazırlıklarla değerlendirildiğini belirterek, “Maalesef bizde öyle olmuyor. 2011'in Mehmet Âkif yılı olması için bir kaç sene öncesinden teşebbüslerimiz oldu. Nihayet 2010'da, 12 Mart İstiklal Marşı'nı ve Mehmet Âkif'i Anma Günü Kanunu gereğince toplanan Merkez Kurulu'na TYB adına tekliflerimizi sunduk. Kurul, Millî Eğitim Bakanlığı müsteşarı başkanlığında toplanıyor. Tekliflerimizi olumlu karşılandı. Fakat, Kurul böyle bir yıl ilan etme yetkisini kendinde göremedi. Neyse ki, Sayın Başbakan 2010'un 27 Aralık akşamı 2011'in Mehmet Âkif Yılı olacağını ilan etti” dedi. 

“YILA GİRERKENKİ ÜMİTLERİMİZ BOŞA ÇIKTI”

İlan etmenin yetmediğini, “Mehmet Âkif Yılı”nın içinin doldurulması gerektiğini vurgulayan Doğan, şöyle devam etti: “Bu resmî kurumların ve gönüllü kuruluşların yapacakları yaygın ve etkileyici faaliyetlerle sağlanabilirdi. İşin kanunen resmî sahibi olan Millî Eğitim Bakanlığı, ağırdan aldı. Kültür Bakanlığı başlangıçta daha istekli görünüyordu, fakat sonuçta, Bakanlık da çok fazla müessir olamadı. ‘Hiçbir şey yapılmadı' demiyoruz, yapılanlar 2011'in ‘Mehmet Âkif Yılı' olarak hatırda kalmasını sağlayacak ölçekte değildi. ‘Mehmet Âkif Yılı'nın sonuna geldik… 2011 Mehmet Âkif yılı ilan edilince ümitlenmiştik. Büyük şairimizin, müstesna değerdeki şahsiyetimizin bütün Türkiye'de, hatta Türkiye ile ilişkili yerlerde anılmasına vesile olur diye. Bir şeyi ‘ilan etme'nin yetmediğini tekraren ve bir daha gördük: Mehmet Âkif Yılı bürokrasinin elinde heba oldu!”

YENİASYA

Bu haber toplam 1119 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim