Akif’in Osmanlı Edebiyatı ders notları yayınlandı

Akif’in Osmanlı Edebiyatı ders notları yayınlandı
Mehmed Akif Ersoy ile ilgili literatüre çok önemli bir katkı sağlayacak yeni bir eser daha yayınlandı: Osmanlı Edebiyatı Ders Notları. Kamil Büyüker yazdı.

Mehmed Akif hakkında yazılıp çizilenler tam da bitti, yeni şeyler çıkmaz artık derken, çok şaşırtıcı gelişmeler yaşıyoruz. Âkif’i eğer sadece milli günlerde yaptığımız hamasi nutukların dışına çıkarıp bir miktar dönemini, yaptıklarını anlamaya çalışırsak eminim önümüze yeni malzemeler çıkacaktır.
Darülfünûn’da bir Osmanlı Edebiyatı muallimi
Önümüzde Âkif’le ilgili yeni ve bakir bir alan var. Bu alan Âkif’in 1908 yılından itibaren Darülfünûn’da “Osmanlı Edebiyatı” dersi verdiği zamanlardır. Neden bu alan bakir bir alan dedim. Bağcılar Belediyesi tarafından yayınlanan “Osmanlı Edebiyatı Ders Notları”, Mehmed Akif hakkında hiç bilinmeyen bir metni daha gün yüzüne çıkardı. Bu metinlerin en önemli hususiyeti, Âkif’in hayat çizgisinin ne kadar farklı mahfillerde devam ettiğinin ve ne kadar bereketli yürüdüğünün işareti olmasındadır. Pek çok ünlü sima Âkif’e talebe olurken bunlardan sadece birisi Mehmed Zekai (Konrapa) bu notları ihtimamla tutmuş ve saklamış. Yine Ömer Hakan Özalp gibi önemli bir isim ve titiz bir çalışma ile metinler yayına hazırlanmış.
Reşat Nuri, Falih Rıfkı, Ruşen Eşref; Akif’e talebe olanlardan bazıları
Âkif’in Darulfünûn’da hocalık yaptığı yıllarda bugün için kıymetli pek çok edebiyatçı, şair, yazar Akif’in talebesi olmuşlar. Kitabın girişinde bunlara değinen ve hatıratlardan nakillerde bulunulan bir bölüm var. Burada hakikaten bugüne kadar duymadığımız şaşırtıcı isimler mevcut. Bunlar arasında Falih Rıfkı Atay, Reşat Nuri Güntekin, Ruşen Eşref Ünaydın, Baha Kahyaoğlu, Celaleddin Ökten, M. Zekai Konrapa gibi isimler bulunmaktadır.
Âkif’in ders hocalığına başlaması da hayli ilginç. O dönemde Tanin Gazetesi imtiyaz sahibi olan Tevfik Fikret’in istifasıyla boşalan Darülfünun Edebiyat Şubesinin Edebiyat-ı Osmaniye derslerinin birinci sene hocalığına 21 Kasım 1908’de Mehmed Akif, ikinci sene Hüseyin Cahit, üçüncü sene Doktor Rıza Tevfik getirilir. Akif göreve geldiği vakit “edebi nazariyeler” dersine gireceği söylenir. O da “ben ne nazariyatı okutacağım” der. Nezaret’e gittiği vakit, “bu çocuklar nazariyattan ne anlar? Edebi metinler okutursun “denilir. Daha ilk derste, bunu talebelerine şu ifadelerle aktarır: “Burası ne darülfünun, ne siz bir darülfünun talebesisiniz, ne de ben bir darülfünun hocasıyım. Bunu bilin, kendimizi aldatmayalım.”
Zekai Konrapa’nın tuttuğu notlar
Âkif’in buradaki görevi 1914 yılına kadar sürmüş. Buradaki görev yıllarına dair elimizde kayıtlar olmasına rağmen talebelerin ders notları çok yeni ve üzerinde pek durulmamış bir meseledir. Zira Ömer Hakan Özalp’in aktarımına göre kayıtlara giren iki farklı ders notu var. Birisi “Şair Mehmed Akif’in Darülfununda Okuttuğu Edebiyat Dersi Notlarından” (1324-1325) ismiyle Darülfünun-ı Osmani Edebiyat Şubesi birinci sınıf talebesinden 609 numaralı Ali Hususi tarafından tutulan nüsha. M. Fatih Andı bu notların 3-4 sayfasını yayınlamış ama bu notların tamamı 150 sayfadan oluşmaktadır. Yani bu notlar da şu an yayınlanmayı bekliyor.

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/20024/akifin-osmanli-edebiyati-ders-notlari-yayinlandi.html

Bu haber toplam 1544 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim