• İstanbul 19 °C
  • Ankara 15 °C

Ali Ayçil: Türk nidâsı: Korkma!

Ali Ayçil: Türk nidâsı: Korkma!
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 1 Mart 1921 tarihli zabıt ceridesine dönemin Maarif Vekili Hamdullah Suphi’nin konuşması şöyle kaydedilmiştir:

“Arkadaşlar, hatırlarsınız Maarif Vekâleti son mücadelemizin ruhunu terennüm edecek bir marş için şairlerimize müracaat etmiştir. Birçok şiir geldi. Arada yedi tanesi en fazla evsafı haiz olarak görülmüş ve ayrılmıştır. Yalnız Vekâlet yapmış olduğu tetkikatta fevkalade kuvvetli bir şiir aramak lüzumunu hissettiği için ben şahsen Mehmet Akif Beyefendiye müracaat ettim ve kendilerinin de bir şiir yazmalarını rica ettim. Kendileri çok asil bir endişe ile tereddüt gösterdiler. Bilirsiniz ki bu şiirler için bir ikramiye vadedilmiştir. Hâlbuki bunu kendi isimlerine takrib etmek arzusunda bulunmadıklarını ve bundan çekindiklerini izhar ettiler. Ben şahsen müracaat ettim. Lazım gelen tedbiri alırız ve icabeden ilanı yaparız dedim. Bu şartla büyük dinî şairimiz bize fevkalade nefis bir şiir gönderdiler.”

Bu kısa konuşmanın ardından Hamdullah Suphi Bey, Mehmet Akif tarafından kaleme alınan ve “kahraman ordumuza” ithaf edilen İstiklâl Marşı’nı mebuslara okumaya başlar. Ve daha “Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak” mısraını söyler söylemez bir alkış tufanı kopar…

Hamdullah Suphi Bey’in “Maarif Vekâleti son mücadelemizin ruhunu terennüm edecek bir marş için şairlerimize müracaat etmiştir” cümlesini biraz açmak gerekir. 1920 yılının Aralık ayında Meclis tarafından 500 lira ödüllü bir marş için ilan verilmiş, yani şairlere çağrı yapılmıştır. İçlerinde Kazım Karabekir, Kemalettin Kamu gibi isimlerin de bulunduğu 724 kişi bir marş yazarak yarışmaya katılmış fakat istenilen ölçüde kuvvetli bir eser bulunamamıştır. Bir süredir Ankara’ya yerleşmiş bulunan Mehmet Akif ise, ödülle bir “İstiklâl Marşı” yazmak istemediği için bu yarışmaya katılmamıştır.
Hamdullah Suphi, Akif’in dostu Hasan Basri Çantay’ı araya sokarak ve endişelerini giderecek bir yol bulunacağını temin ederek onu bir marş yazmaya razı eder. Ödül Hilal-i Ahmer’e bağlı “Ev İşi” adlı bir hayır kurumuna verilecektir. Akif, ikamet ettiği Taceddin Dergâhı’nda İstiklâl Marşını 10 günde kaleme alır ve Sebîlürreşad mecmuasında yayınlar. Ardından da yukarıda değinildiği gibi mecliste alkışlar ve inşallah nidaları arasında okunur ve kabul edilir. Marş İngilizce, Fransızca, Farsça, Macarca gibi dillere de çevrilerek, cümle âleme duyurulacaktır…

Devamı: http://www.gercekhayat.com.tr/yazarlar/turk-nidasi-korkma/

Bu haber toplam 461 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim