• İstanbul 25 °C
  • Ankara 30 °C

Ali Bal: Siyaset-Sanat-Edebiyat

Ali Bal: Siyaset-Sanat-Edebiyat
Siyasetin bulaşmadığı, etkilemediği, muhasara altına almadığı, yönlendirmediği, yönetmediği bir şey kalmadı. Sanat ve edebiyat dünyası da siyasetin cenderesindedir. Bu yeni bir şey de değildir.

Yeni olan ise AK Parti iktidarında muhalif ve aykırı duruşu olan sanatçı ve edebiyatçıların saygınlığı ve desteklenmesinin devam etmesidir. Hatta kendi mahallesinin insanını bile zaman zaman ihmal etme pahasına, karşı mahalleye şirin görünme meyli hep sürmüştür.

Ülkesi ve toplumu yararına kim Fne yapıyorsa muhakkak desteklenmelidir. AK Parti, iktidar olduğu 2002’den bugüne değin toplumun tüm kesimleri tarafından destek bulabilmek, kendisi hakkındaki ön yargıları kırmak, olası blokları yıkmak, sempati kazanmak, yeni alanlar açmak, sanattan kültüre; müzikten tiyatroya ve edebiyat dünyasına dair ortaya koyduğu politikalarla Türkiye partisi olduğunu ve herkesi kucaklamak istediğini gösterdi. Sözde kalmayan ve maddî destekleri de beraberinde getiren bu politikalar ile sanat ve sinema camiasında takdir toplayan Erdoğan, çeşitli açılışlarda ve programlarda masasında her kesimden insanı bulundurdu. Kültür politikaları alanında, özelikle sinemada devlet desteği sağlandı. Kültür Bakanlığı destekli filmler çekildi. Belgeseller hazırlandı. Üretim arttı, sinema salonlarında yabancı sinemaya alternatif değil, onunla rekabet edebilecek bir yerli sinema oluştu.  

Sanat, spor, kültür, edebiyat, müzik, tiyatro gibi alanların en meşhurlarını her fırsatta taltif eden AK Parti iktidarı, kendisini eleştirenlerin hatta eleştiri boyutunu aşıp kendisine hakaret edenlerin bile önünü kesecek hamlelerden kaçındı. Niçin böyle davranıldı, sanatçıyım diye meydanlara çıkanların gücü neydi? Sanatçı kimdi, sanat neydi? Bu can alıcı sorunları tartışmak yerine, karşılıklı restleşmeler ve saldırılarla savaşlar yapıldı.

Biri, diğerinin yaptığını sanattan saymadı; diğeri de ötekini adamdan saymadı. Oysa biz, adamları değil, ortaya konulan eserleri tartışmalıydık. Kültür Bakanlığı destekli çekilen belgeselleri, filmleri ne kadar takip edebildik, bunların eleştirisini kimler yaptı, kimler hangi projelere nasıl destek çıkarttı, hangi dergiler ve kitaplar destek aldı, neye ve kime göre destek verildi? Tüm bu soruların cevabı hep şu cümlede gizliydi: Adamı olanın işi yürüyor.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/ali-bal/siyasetsanatedebiyat/haber-205241

Bu haber toplam 504 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim